avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... precontract vanzare cumparare- modificare suma ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

precontract vanzare cumparare- modificare suma convenita

In urma cu 10 luni am semnat un precontract de vanzre cumparare cu un dezvoltator cand blocul de locuinte era la stadiul de fundatiei, convenind un pret.
La momemntul respectiv se stia ca apartamentul va avea o anumita suprafata care a fost trecuta in contract.
Acum la finalizare constructiei, suprafata apartamentului este mai mare si dezvoltatorul ar vrea sa modifice pretul final.
In precontract scrie ca cuamtumul pretului convenit nu poate fi modificat.
Ce se intampla in cazul in care dezvolattorul refuza sa facem contractul de vanzare-cumparare la pretul convenit in precontract? Intra sub incidenta clauzelor specificate in precontract conform carora in cazul in care vanzatorul refuza sa faca contractul, cumparatorul poate cere executare silita si plata unor despagubiri reprezentand dublul avansului dat?
Cel mai recent răspuns: MihaiPetru , utilizator 09:06, 24 Decembrie 2015
Buna ziua!
Daca nu exista reglementata nici o exceptie de la mentiunea conform careia pretul ramane fix, atunci da, n-ar trebui sa aveti probleme.
Cititi insa atent intreg precontractul, pentru ca, personal, am gasit antecontracte in care apareau mentiuni ca pretul se poate modifica in cazul in care suprafata finala era mai mare cu un anumit procent (de obicei intre 2 si 5 %) fata de cea estimata.

Cu stima,
nu exista nici o clauza, am consultat si un avocat care mi-a spus ca dreptatea e de partea mea, dar ca ar fi mai bine sa ma inteleg cu vanzatorul, un proces este de durata si costisitor.
Vanzatorul s-a gandit la o smecherie, introducand suprafata care apare in plus la lucrari aditionale, dar eu nu am cerut nici o astfel de marire. Este legal din partea notarului sa treaca in contractul de vanzare-cumparare alta suma decat cea stipulata in antecontract?
Buna ziua din nou!
Apreciez ca notarul nu are cum sa mentioneze in contract, la solicitarea unei singure parti, un element care nu se regaseste in antecontract.
In opinia mea, trebuie sa tina cont si de prevederile art 1185 din Codul Civil:
"Atunci când, în timpul negocierilor, o parte insistă să se ajungă la un acord asupra unui anumit element sau asupra unei anumite forme, contractul nu se încheie până nu se ajunge la un acord cu privire la acestea."

Cu stima,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nereguli contractare prima casa ContSters380047 ContSters380047 Am demarat achizitionarea unui apartament in sibiu prin programul prima casa de la un dezvoltator din sibiu.am incheiat un precontract de vanzare cumparare la ... (vezi toată discuția)
Ap vandut cu suprafata mai mica thesys thesys Buna ziua, in curand voi cumpara un apartament intr-un bloc nou, iar problema este ca suprafata utila masurata (85 mp) este mai mica cu 4mp fata de ... (vezi toată discuția)
Antecontract am si eu o intrebare pentru a decide ce fac ,am ... marinmarian2021@yahoo.com marinmarian2021@yahoo.com Antecontract Am si eu o intrebare pentru a decide ce fac ,am vorbit cu un dezvoltator care are spre vanzare apartament cu 3camere la pret de 48000 e ,acesta ... (vezi toată discuția)