in curand voi cumpara un apartament intr-un bloc nou, iar problema este ca suprafata utila masurata (85 mp) este mai mica cu 4mp fata de suprafata utila trecuta in ante-contract (89mp)
Spuneti-mi va rog, daca nu se poate ajunge la o intelegere pe cale amiabila exista castig de cauza in instanta?
Care ar fi procedura ?
Sigur ca trebuie sa ”mergeti” pe rezolvarea amiabila a diferendului. Erorile pot fi multiple, poate de redactare, de copiere gresita, etc. In principiu, toate apartamentele de acelasi tip situate unele sub altele, trebuie sa aiba aceeasi suprafata utila, insa pot fi si exceptii. Uitati-va atent la schite, comparati cu masuratorile practice. Din suprafata totala (perimetrul interior al apartamentului) trebuie scazuta suprafata balcoanelor, logiilor, a sobelor (daca sunt). Adunati toate suprafetele ramase - camere, holuri bucatarii, bai, holur, alte dependinte - trebuie sa rezulte suprafata utila din acte/ masuratori. Atentie la continutul contractului de vanzare-cumparare, cota-parte indiviza de proprietate.
Nu ma multumeste raspunsul D-voastra - stiu si eu sa calculez o suprafata
Intrebarea era de natura juridic, se poate sau nu castiga in instanta in situatia data ?
De ce sa ajungeti in instanta? Antecontractul este o conventie prealabila vanzarii, care specifica detalii preliminare, dar nu intotdeauna definitive. In contractul final de vanzare cumparare, notarul trebuie sa inscrie elementele rezultate conform documentatie cadastrale si intabularii in cartea funciara (care normal trebuie sa fie cele conforme cu realitatea).
Ok, de acord, dar daca documentele cadastrale nu corespund cu realitatea ?
ce trebuie facut ? Mai degraba, ce pot sa fac ?
Antecontractul este o conventie dupa care, sau in care s-au stabilit detaliile tranzactiei; mi s-a trecut o suprafata si in functie de asta s-a stabilit si pretul ap; daca eu primesc acum o suprafata mai mica, nu este normal sa mi se scada si pretul apartamentului? De ce sa ramana acelasi ?
De asta am si deschis acest subiect: nu mi se pare corect sa primesc o sup mai mica in aceeasi bani, este o inselatorie grosolana, pe fata
Daca nici suprafata din documentele cadastrale nu reflecta realitatea (deoarece dezvoltatorii s-au implicat in acest proces) ce pot sa fac ? unde pot sa ma adresez ?
Am uitat sa specific ca ap se afla in jud Ilfov
Daca exista erori in documentatia cadastrala, in sensul ca suprafata reala nu este aceeasi cu cea din schite, se pot rectifica de catre cel care a intocmit acea documentatie, inclusiv in Cartea funciara (pentru corectitudinea contractului de vanzare cumparare). Daca in antecontract se specifica faptul ca pretul convenit se raporteaza la suprafata finala a apartamentului, urmand a se mofifica in functie de aceasta, nu aveti o problema (teoretic), vanzatorul trebuie sa respecte acest fapt. Daca este trecut pretul de vanzare fara alte precizari care l-ar putea modifica la incheierea contractului final, iar vanzatorul nu accepta conditiile dvs. cred ca va trebui sa va adresati instantei (spun "cred" pentru ca nu stiu daca exista alte precizari in antecontract vizavi de un eventual litigiu intre parti si modul de solutionare).