avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se poate scapa de datoriile de la ANAF/Banci ale ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se poate scapa de datoriile de la ANAF/Banci ale unui parinte care a decedat

Buna dimineata,

Parintii meu (mama Economista si tata Profesor), au divortat in 1992, procesul pronuntandu-se in anul 1996, iar eu de atunci am stat prin tribunale pentru pensie de intretinere, eu acum avand 29 ani.

Dupa divort tata meu s-a casatorit cu amanta si a facut un copil (acum 19 ani), intre timp a ridicat o vila pe care a trecut-o pe numele baiatului sa nu beneficiez eu de nimic, si-a deschis o afacere (magazin mixt) (actiunile au fost trecut 95% pe numele sotiei, iar celelalte 5% pe numele lui) si si-a mai cumparat o masina "Peugeot 406", care a trecut-o tot pe numele sotiei. Tata a divortat de actuala lui sotie acum vreo 5 ani de zile, luandui aproape to, in afara de casa, deoarece contractul avea o clauza ca sa ramana in casa pana la moarte, dupa care sa-i revine copilului cu actuala sotie)

Din pacate saptamana aceasta tatal meu a decedat la varsta de 53 ani, iar in baza de date online de la ANAF el le-ar datora 55.000 lei lor si din cate stiu are datorii si la banci, cred ca vreo 30.000 lei daca nu mai mult.

Momentan nu am fost cautat de nimeni, deoarece este prea devreme, dar stiu, ca copii, respectiv descendentii vor prelua automat datoriile si li se imputeaza.

Va rog mult sa-mi spuneti cum scap de datoriile asta sa nu imi fie imputate. Eu de 20 de ani eu nu prea am avut legatura cu el, decat ocazional.


Eu sunt dispus sa renunt la asa drepturi la mostenirea, care efectiv nu exista, deoarece nu-mi trebuie averea lui si oricum nu cred ca voi incepe sa vand ce i-a mai ramas sa o acopar, oricum nu as putea sa acopar aceste datorii.

Trebuie sa depun o cerere la ANAF, la Primarie, sa ii dau in Judecata si pentru ce si unde?
Va intreb aceest lucru, deoarece nu vreau sa fiu executat silit sau sa mi se faca oprire pe banii mei, salariul meu, etc.

Va multumesc mult si va rog sa-mi dati si niste articole de lege si cum sa incep demersurile, pentru a renunta la dreptul de mostenitor si a nu mi se imputa mie ceva cu care nu am avut tagenta toata viata si nu am avut drepturi



Cea mai mare prostie ce fac parintii, se inglobeaza in datorii si le mostenesc copii. Mai ales in situatia mea, care dupa de 20 ani locuind cu mama ma trezesc cu ele peste noapte.
Mentionez ca adresa mea de domisiliu este la mama mea, din totdeauna.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Decembrie 2015
victor_2013, utilizator
Cel mai recent răspuns: hotumattua , utilizator 09:53, 4 Ianuarie 2016
Nu trebuie sa faceti nimic ,nu sunteti execut silit dvs pentru datoriile defunctului.In cazul in care acceptati mostenirea,dezbateati succesiunea etc atunci pe langa activul succesoral preluati si pasivul si se punea problema executarii dvs silite.
Stati linistit ca pt. datoriile tatalui d-voastra sunteti responsabil doar in limita averii pe care o lasa in urma, deci nu aveti de platit nimic din salariu. Daca vreti sa fiti mai linistit si credeti ca nu e avantajos sa acceptati mostenirea pe care o lasa tatal in urma, mergeti la un notar din zona in care a locuit tatal d-voastra si dati o declaratie de renuntare la mostenire.
victor_2013 a scris:


Cea mai mare prostie ce fac parintii, se inglobeaza in datorii si le mostenesc copii. Mai ales in situatia mea, care dupa de 20 ani locuind cu mama ma trezesc cu ele peste noapte.
Mentionez ca adresa mea de domisiliu este la mama mea, din totdeauna.



Cred ca faceti o confuzie intre "obligatia de intretinere", care exista intre copil si parintele aflat in nevoie, independent de vointa dvs., si "mostenire". Mostenirea se accepta sau nu, este actul dvs. de vointa, nu sunteti nici macar obligat sa dati o declaratie de renuntare in fata notarului, cum va indeamna cineva; de ce, ca sa crestem veniturile notarilor? Aceasta declaratie este cel mult un act de bunavointa din partea dvs., fata de ceilalti mostenitori, care usureaza succesiunea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datoriile tatalui yossaria yossaria Parintii mei au divortat in 1996, iar eu fiind minora la vremea respectiva, am fost lasata cu mama. Dupa partaj, tatal meu s-a mutat in alta localitate. ... (vezi toată discuția)
Impartirea mostenirii danielnel danielnel dupa ce surorile mele au renuntat la mostenire an favoarea mea,acum dupa dezbatere as vrea sa stiu care este cota mea si care al mamei mele,multumesc (vezi toată discuția)
Mostenire irinacornelia irinacornelia buna ziua ! am nevoie de un raspuns de la dvs,va rog mult.Bunica mea a decedat acum 6 ani.A avut 2 copii,unul nerecunoscut si trecut pe numele ei de fata* si ... (vezi toată discuția)