avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedierea colectiva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedierea colectiva

Art. 68. CODUL MUNCII
(1) Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de:
a) cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi;
b) cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300 de salariaţi;
c) cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi.
(2) La stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediaţi colectiv, potrivit alin. (1), se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătură cu persoana salariatului, cu condiţia existenţei a cel puţin 5 concedieri.

In fapt, o societate si-a schimbat organigrama la data de 1.08.2013. Prin aceasta rezolutie, societatea a decis reorganizarea, in sensul posibilei desfiintari a posturilor de floricultori din organigrama. In baza art 65 codul muncii ( concediere din motive ce nu tin de persoana salariatului), executa urmatoarele concedieri: 1 floricultor in septembrie, 1 floricultor in octombrie, si 9 floricultori in luna decembrie. Ar mai fi de mentionat si faptul ca firma in momentul efectuarii concedieriilor inregistra pierderi serioase ( 300000 lei pierdere, iar costurile cu salariile reprezentau aproximativ 80% din cheltuieli)

Dintre acestia din urma 9 concediati, 3 dintre ai au contestat deciziile de concediere, invocand faptul ca societatea nu a parcurs un proces de concediere colectiva, dar si faptul ca desfiintarea postului nu a fost efectiva si nu a avut la baza o cauza reala si serioasa, dar si ca ar fi fost concediati pe criterii ednice.

Pe fond, tribunalul a respins toate criticile contestatorilor, invocand faptul ca textul de lege de la art 68 este de stricta interpretare, astfel pe cale de consecinta nu a fost indeplinita conditia de desfiintare a 10 posturi in 30 de zile.

In apel, Curtea de apel a apreciat faptul ca nu are nici o importanta faptul ca a fost respectat termenul de 30 de zile stipulat in lege, si ca esenta textului de lege, si ca important este faptul ca in baza aceleiasi hotarati AGA prin care s-a dispus schimbarea organigramei au fost concediati 11 salariati in 90 de zile, astfel societatea trebuind sa fi respectat prevederile codului muncii in ceea ce priveste concedierea colectiva.
Pe cale de consecinta, a admis contestatia, si a desfiintat deciziile de concediere, cu toate consecintele care au decurs din asta...

Intrebarea este: Exista o astfel de practica judiciara in materia concedierii colective? Opinia completului de la Curtea de Apel este una majoritara?
Mai mult: Codul muncii comentat si adnotat nu prevede nimic despre aceasta interpretare.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:41, 23 Decembrie 2015
Practica judiciara nu este unitara si nici nu constituie izvor de drept in materie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere individuala ContSters109723 ContSters109723 Am fost informata in baza unei decizii(preaviz) din data de 17.07.09 (cand eram in CO)ca postul ocupat a fost desfiintat in urma unei Hotarari, din motive ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva sau concediere individuala? reby reby Societatea la care lucrez are 11 angajati si a dispus desfiintarea unui numar de 5 posturi printre care si postul meu. Angajatorul pretinde ca este vorba de ... (vezi toată discuția)
Restrangere de activitate in invatamantul primar. mirelastefan mirelastefan Buna ziua !As dori sa stiu daca se depun dosare pentru restrangere de activitate la nivelul intregii unitati cu personalitate juridica(incusiv structurile) in ... (vezi toată discuția)