avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Infiltratii in peretii unui apartament nou
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Infiltratii in peretii unui apartament nou

Buna seara si Craciun fericit!
Vin catre dvs cu o problema aparuta imediat dupa cumpararea unui apartament situat la parter, direct de la dezvoltator, in anul 2013 dupa ploile din vara, au inceput sa apara infiltratii in balcon, apoi in dormitor. de atunci am facut mai multe adrese,
- catre dezvoltator, care la inceput a dat cu putina zmoala si a marit o rigola, crezand ca de acolo vine apa, apoi ne-a promis, fiind mult mucegai si peretii umflati, ca ne da alt aparatament, asa cum am solicitat, dar nici pana acum nu s-a intamplat nimic;
- Inspectoratul de stat in constructii ne-a raspuns ca daca acordul/receptia a fost semnata, primaria a dat ok-ul, totul este bine,
- societatea de asigurari a spus ca nu de despagubeste pt ca este viciu de constructie,
- am efectuat pe cheltuiala mea o expertiza si aceea spune ca panza freatica fiind foarte sus, si ne fiind hidroizolatia bine efectuata, apar infiltratiile
- avand in vedere ca am fost amagiti si dusi cu vorba de peste doi ani, ca ne va da alt apartament, ce mai este de facut? mai poate fi actionat in judecata? sau catre cine trebuie sa ne indreptam? catre primarie, dezvoltator, proiectant? sau catre toti?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:48, 21 Ianuarie 2016
Depinde cand s-a vandut imobilul.

In ceea ce priveste răspunderea dezvoltatorului(investitorului), prescpripția privind viciile ascunde este de 6 luni daca se aplică Decretul nr. 167 din 21 aprilie 1958 privitor la prescripţia extinctive. Daca viciile sunt ascunse cu viclenie, termenul de prescriptie este de trei ani.

Dacă imobilul a fost cumpărat după 01.10.2011, se aplica Noul Cod civil care prevede ca termenul de prescriptie este de 3 ani. Totodată, rin legea de aplicare prevede că, atât timp cât viciile ascunse au fost descoperite după data intrării în vigoare(respectiv după data de 01 octombrie 2011), se aplică dispozițiile Noului cod civil privind efectele garanției pentru viciile ascunse(si implicit termenul de prescriptie de 3 ani).

Conform art. 30 din Legea nr. 10/1995 Proiectantul, specialistul verificator de proiecte atestat, fabricanţii şi furnizorii de materiale şi produse pentru construcţii, executantul, responsabilul tehnic cu execuţia autorizat, dirigintele de şantier autorizat, expertul tehnic atestat răspund potrivit obligaţiilor ce le revin pentru viciile ascunse ale construcţiei, ivite într-un interval de 10 ani de ia recepţia lucrării, precum şi după împlinirea acestui termen, pe toată durata de existenţă a construcţiei, pentru viciile structurii de rezistenţă rezultate din nerespectarea normelor de proiectare şi de execuţie îh vigoare la data realizării ei.

Puteti solicita o completare la Raportul de expertiza prin care sa se precizeze cine este vinovat de neconformitatile constructiei și ce fel de vicii exista.

Puteti actiona in judecata dezvoltatorul, iar acesta poate chema in garantie celalte persoane vinovate de producerea prejudiciului.

Numai bine!
@Ionita Lored... mentionati, citez: ".... Puteti solicita o completare la Raportul de expertiza prin care sa se precizeze cine este vinovat de neconformitatile constructiei și ce fel de vicii exista. ...."
Expertul nu stabileste vinovatii. Instanta de judecata are aceste atributii.
Pentru vicii ascunse, se poate stabili doar ce este la vedere de catre expertul in ctii. Viciile ascunse ale ctiei. (din fundatie, stalpi de rezistenta, zidarie, canalizari, izolatii, infiltratii din panza freatica sau din canalizari, etc.) se stabilesc de regula, in urma prelevarii unor probe de material, decopertari, demolari, etc., de cele mai multe ori fiind nevoie si de laboratoare pentru determinari specifice in ctii. Un expert judiciar in specialitatea ctii. nu dispune de un astfel de laborator.
Pentru prelevarea de probe din ctii. este nevoie de aprobari de la institutii de profil.
apt a fost cumparat in aprilie 2013, primele infiltratii au aparut in iunie 2013, si s-au repetat de mai multe ori, la scara mai mica sau mai mare, in functie de volumul precipitatiilor.
am facut sesizari la ISCE si am trimis prin posta adrese, pt o intelegere amiabila, in care am solicitat remediera totala a daunelor sau schimbul cu alt apt, catre dezvoltator, care este si constructorul cladirii, si catre proiectant .
am tergiversat actionarea in judecata, nestiind ca este un termen de prescriere atat de scurt, si pt ca ni s-a promis ca se va rezolva intr-un fel sau altul, dar din pacate nu s-a intamplat nimic, decat mici corectii.
multumesc pt ajutor.
Se poate solicita expertului sa isi exprime parerea din punct de vedere tehnic cu privire la cine nu si-a indeplinit obligatiile. Pe baza acelui Raport, utilizatorul poate solicita instantei tragerea la raspundere prin exercitarea fortei coerciteve a statului. Dar asta nu inseamna ca expertul nu poate sa mentioneze in Raport cine crede ca nu a respectat dispozitiile legale.

Cred ca utilizatorul a inteles ca pe baza acelui Raport se poate adresa dezvoltatorului cu solicitarea de a remedia situatie. Iar daca nu se poate intelege amiabil cu dezvoltatorul, este nevoit sa apeleze la instanta pentru solutionarea litigiului. Insa, in instanta, tot pe baza unei opinii a unui specialist care va aprecia asupra responsabililor producerii prejudiciului, va pronunta o hotarare judecatoreasca.
Ultima modificare: Joi, 21 Ianuarie 2016
Ionita Loredana Avocat, Avocat
Expertul isi exprima "pareri" legate numai de modul cum a fost respectata prevederea legala. De exemplu. Legea spune ca pentru tipul de ctie. trebuia sa fie izolata fundatia cu un strat de ... cm de caramida, smoala si carton asfaltat. Expertul mentioneaza daca in teren se regasesc materialele mentionate. Nu este treaba expertului in specializarea ctii. sa scrie daca proiectantul a prevazut sau nu materialele respective in deviz sau daca constructorul a respectat intocmai proiectul. Numai instanta stabileste responsabilitati/ vinovatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantie 10 ani impotriva viciilor ascunse pentru constructii CrMi CrMi Buna ziua, As avea o intrebare legata de garantia impotriva viciilor ascunse pentru constructii. Inteleg ca leagea 10/1995 prevede o garantie de 10 ani ... (vezi toată discuția)
Refacere hidroizolatie la apartament situat la demisol in proprietate privata. cine suporta cheltuiala? DGI DGI Buna ziua, Ma aflu intr-o situatie destul de delicata: Am cumparat, in urma cu 2 ani, printr-un credit Prima Casa un apartament situat la demisolul unui ... (vezi toată discuția)
Vicii ascunse izolatie acoperis de deasupra apartamentului Mihaela0201 Mihaela0201 Buna ziua! Cu speranta unei indrumari, va prezint urmatoarea situatie: am cumparat in august 2018 un apartament la ultimul etaj(2) intr un imobil cu data de ... (vezi toată discuția)