Am cumparat in urma cu un an o garsoniera de la constructor, inainte de aparitia legii privind TVA de 5% pentru achizitionare de locuinte. Am achitat integral banii si cum blocul nu avea la ora aia extras CF gata, s-a intocmit un antecontract de vanzare-cumparare si o factura fiscala, in care se mentiona plata cu TVA de 19%.
In august trebuie sa se mearga la notar pentru intocmirea actului autentic. Notarul a zis ca face actul cu mentionarea pretului cu TVA de 5 %, si nu cu 19%. In aceste conditii, in ce masura se poate recupera diferenta de TVA de 14%,, din moment ce actul autentic si factura care se vor face la notar va cuprinbde mentionarea de TVA 5%?
daca exista un temei legal pentru recuperarea TVA-ului, va rog sa mi-l spuneti.
Multumesc
Parerea mea este ca notarul rationeaza gresit. El trebuie sa mentioneze "pretul platit". Daca sunteti neplatitor de TVA sau mai direct "persoana fara drept de deducere a TVA", sunteti un consumator final, deci nici vorba sa recuperati vreodata TVA (nici diferenta). Daca sunteti persoana platitoare de TVA (cu drept de deducere), atunci deduceti TVA-ul achitat si sunteti neutru (nu va afecteaza nivelul TVA), dar in acest caz trebuia sa vi se aplice "taxarea inversa".
Succes!
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Problema cu tva 5%
xpcalin
Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)