avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... recuperare 14% TVA
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

recuperare 14% TVA

Am cumparat in urma cu un an o garsoniera de la constructor, inainte de aparitia legii privind TVA de 5% pentru achizitionare de locuinte. Am achitat integral banii si cum blocul nu avea la ora aia extras CF gata, s-a intocmit un antecontract de vanzare-cumparare si o factura fiscala, in care se mentiona plata cu TVA de 19%.
In august trebuie sa se mearga la notar pentru intocmirea actului autentic. Notarul a zis ca face actul cu mentionarea pretului cu TVA de 5 %, si nu cu 19%. In aceste conditii, in ce masura se poate recupera diferenta de TVA de 14%,, din moment ce actul autentic si factura care se vor face la notar va cuprinbde mentionarea de TVA 5%?
daca exista un temei legal pentru recuperarea TVA-ului, va rog sa mi-l spuneti.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Fănel Plopeanu , Consultant asigurari 14:24, 26 Iulie 2009
Parerea mea este ca notarul rationeaza gresit. El trebuie sa mentioneze "pretul platit". Daca sunteti neplatitor de TVA sau mai direct "persoana fara drept de deducere a TVA", sunteti un consumator final, deci nici vorba sa recuperati vreodata TVA (nici diferenta). Daca sunteti persoana platitoare de TVA (cu drept de deducere), atunci deduceti TVA-ul achitat si sunteti neutru (nu va afecteaza nivelul TVA), dar in acest caz trebuia sa vi se aplice "taxarea inversa".

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema cu tva 5% xpcalin xpcalin Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)
Deducere tva aferenta achizitie cladire si teren - vechi 053103 053103 A fost o emisa o factura de livrare - teren+ imobil - de catre o firma in faliment. Factura a fost emisa cu TVA, ptr care a fost colectata TVA si ... (vezi toată discuția)
Tva 5% pentru locuinte noi ktulu ktulu Buna ziua, Am facut anul trecut un antecontract pentru achizitionarea unui apartament nou. In antecontract este specificat pretul final in lei cu tot cu tva ... (vezi toată discuția)