avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Taxare inversa la cumpararea unui apartament.
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Taxare inversa la cumpararea unui apartament.

Buna seara !
Intentionez sa cumpar un apartament . Azi am primit un draft de antecontract de la dezvoltator in care se mentioneaza ca imobilului ii sunt aplicabile masurile de simplificare conform art 331 al 2 lit g din Codul Fiscal . Factura emisa va purta mentiunea "taxare inversa " . Ce inseamna aceasta taxare inversa si ce obligatii am eu ca si cumparator , persoana fizica .Data incheierii contractului de vanzare-cumparare este in luna ianuarie 2022 .Ce implicatii exista , pentru mine , in situatia in care TVA pentru locuinte se modifica de la 1 ianuarie 2022 ? Multumesc mult .
Ultima modificare: Vineri, 12 Noiembrie 2021
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 12:23, 12 Noiembrie 2021
Daca il cumparati pe persoana fiizca NU se aplica taxarea inversa . Aceasta se aplica doar intre platitori de TVA . Dvs vi se va vinde cu cota redusa de 5% daca va incadrati la valoarea de 450.000 lei si suprafata utila 120 mp. Daca nu cu 19% .


Grama Cornel - Consultant fiscal a scris:

Daca il cumparati pe persoana fiizca NU se aplica taxarea inversa . Aceasta se aplica doar intre platitori de TVA . Dvs vi se va vinde cu cota redusa de 5% daca va incadrati la valoarea de 450.000 lei si suprafata utila 120 mp. Daca nu cu 19% .

.Îl cumpăr pe persoana fizica. Daca l-as cumpăra pe firma, ce TVA se aplica, cel valabil la data antecontractului sau cel de la data la care se va încheia contractului de vânzare cumpărare? Mulțumesc mult pentru amabilitate.
Se aplica cota in vigoare la data transferului dreptului de proprietate ( adica data contractului autentic la notar ) . Repet , daca l-ati cumpara pe persoana fizica s-ar factura cu TVA sau daca aveti o firma neplatitoare de TVA. .

Daca aveti o firma platitoare de TVA nu veti plati TVA pt ca factura va fi facuta cf art 331 din Cod Fiscal fara TVA ( cu taxare inversa ).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O societate platitoare de tva doreste sa vanda 2 imobile vechi. ana.infoserv ana.infoserv O societate platitoare de tva doreste sa vanda 2 imobile vechi (anul 1956) unei alte societati platitoare de tva. La vanzare se va aplica taxare inversa ... (vezi toată discuția)
Cota tva vanzare cladire tinan2009 tinan2009 Buna ziua, care sunt cotele de tva aplicabile pentru vanzarea unui apartament nou construit (pentru care a dedus tva la investitii ) de catre o societate ... (vezi toată discuția)
Tva cumparare apartament 2022-2023 - 5% sau 19% migacio migacio Buna ziua. Am o intrebare legata de imobiliare si noul cod fiscal (aplicabil de la 1 ianuarie 2023). Am urmatorul scenariu: -in 2018 s-a achizitionat un ... (vezi toată discuția)