Trebuie propuse neaparat probe pentru a putea sustine cererea de chemare in judecata.
In cazul litigiilor de munca , sarcina probei incumba angajatorului....iar instanta trebuie sa dea dovada de rol activ in aflarea adevarului....
Angajatorul trebuie sa prezinte instantei toate probele solicitate....insistati pe acest fapt, chiar daca "probele solicitate nu au legatura cu obiectul cauzei".
Precizati instantei ce vreti sa demonstrati cu acele probe, iar daca le refuza, solicitati sa fie mentionat in incheierea de sedinta de ce face acest lucru si care este motivatia refuzului.
In continuarea celor afirmate de distinsa d-na avocat, va recomand sa solicitati instantei sa se pronunte asupra tuturor cererilor de probatorii solicitate de dvs. si sa motiveze in incheiereile de sedinta motivatia admiterii sau respingerii lor.
De asemeni va recomand sa verificati din incherile de sedinta anterioare ,daca solicitarile dvs.,cat si toate masurile luate de instanta au fost inserate si motivate,iar in cazul in care acestea nu au fost inserate sa solicitati, in scris instantei ,in conformitate cu disp.art.281 c.pr.civ. sa faca cuvenitele rectificari.
Dacă partea refuză să răspundă la interogatoriul ce s-a propus în dovedirea deţinerii sau existenţei înscrisului, dacă reiese din dovezile administrate că l-a ascuns sau l-a distrus sau dacă, după ce s-a dovedit deţinerea înscrisului, nu-l înfăţişează la cererea instanţei, aceasta va putea socoti ca dovedite pretenţiile părţii care a cerut înfăţişarea, cu privire la cuprinsul acelui înscris.
Atât doctrina , cât şi jurisprudenţa consideră că în acest caz (art.174 C.proc.civ.) este vorba de o prezumţie simplă pe care legea i-o recomandă instanţei, dar nu i-o impune, argumentând că, dacă este folosită, ea este opera instanţei şi nu a legii, ca în cazul prezumţiilor legale.
De la regula înscrisă în art.1169 C.civ., legea stabileşte şi o excepţie . Astfel, art.287 C.mun. prevede că : „Sarcina probei în conflictele de muncă revine angajatorului, acesta fiind obligat să depună dovezile în apărarea sa până la prima zi de înfăţişare”. Această excepţie este instituită în scopul ocrotirii angajaţilor şi organizaţiilor sindicale, atât faţă de poziţia lor în proces cu angajatorul, cât mai ales faţă de împrejurarea că deciziile pe care le poate lua acesta din urmă fac dovada în justiţie până la proba contrară.
In litigiile de munca sarcina probei este rasturnata, angajatorul fiind obligat sa propuna si sa administreze probe in apararea sa.
Sigur, este corect ceea ce mentionati, instanta, de regula, face aplicarea dispozitiilor art. 174 Cod procedura civila.
Insa, din atitudinea intimatei rezulta ca inscrisurile o incrimineaza si ca nu are, evident, niciun interes sa prezinte acele inscrisuri.
Daca nu este vorba despre depunerea, de catre intimata, a unor dovezi in apararea sa, atunci trebuie sa propuneti dvs. acele probe si sa insistati in administrarea lor.
Consilier juridic,
Gabriela Pintea