avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1323 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Magazie fara acte de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Magazie fara acte de proprietate

Buna seara,
Sper sa ma puteti ajuta cu sfaturi intr-o speta complicata.

Dupa revolutie am achitionat un spatiu comercial la parterul unei cladiri. Spatiul comercial avea, si inca are, o magazie aferenta, dar care nu este trecuta ca imobil in actele cadastrarele. Drept urmare nu exista vreo dovada scrisa ca acea magazie a fost cumparata. In momentul achizitiei, atat terenul de sub cladire cat si terenul de sub magazie erau in proprietatea statului si nu sunt mentionate explicit in contractul de vanzare cumparare pentru ca nu erau in proprietatea vanzatorului.

Ceva ani mai tarziu, vanzatorul, o societate comerciala SA, a obtinut si dreptul de proprietate asupra terenului de sub intreaga cladire, dupa care a vandut separat "terenul" de sub cladire proprietarilor actuali ai spatiilor comerciale. Concret, am cumparat terenul aferent spatiului comercial, o suprafata care include atat terenul cota parte cat si terenul de sub magazie.

O mare greseala ca acest transfer de proprietate nu a fost realizat printr-un act de vanzare cumparare din cauza ca ar fi trebuit realizata o documentatie cadastrala pentru teren. Pentru cladire exista, pentru teren nu. Din acest motiv nu s-a putut incheia contract de vanzare cumparare, a fost emisa doar o factura, achitata, in care se mentionaza obiectul tranzactiei. Si un acord verbal prin care vanzatorul se angaja ca in momentul obtinerii acelor planuri pentru teren, sa incheie si contract de vanzare cumparare fara alte pretentii.

un aspect important este ca e vorba de o cladire de patrimoniu mare, cu multe spatii comeriale. S-a incercat realizarea documentatie pentru terenul aferent insa multi ingineri au refuzat pentru ca e prea complicat. Deci, nici pana in ziua de astazi nu exista documentatia cadastrala pentru terenul de sub cladire.

Ce se poate face si care ar fi pasii pentru a dobandi dreptul de proprietate asupra magaziei?

Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 28 Decembrie 2015
grandanat, utilizator

Alte discuții în legătură

Promisiune vanzare/cumparare. se poate face in conditiile date? amotida amotida Date: O persoana are o proprietate (casa si teren aferent) ce initial fusese cumparata cu un act de mana in urma cu foarte multi ani, recent s-a judecat in ... (vezi toată discuția)
Cadastru facut de cumparator gigelas gigelas Buna dimineata, In urma dezbaterii unei succesiuni,toti cei 4 mostenitori sunt de acord sa vanda intreaga mostenire,compusa din teren,o casa si o anexa ... (vezi toată discuția)
Doresc să cumpăr un teren intravilan în rural, dar nu are decât acte de proprietate. pot să fac eu, ulterior, cadastrul și intabularea? karina silvia karina silvia Buna ziua ! Doresc sa cumpar de la cineva un teren intravilan in rural. Are doar succesiunea. Pot ulterior sa fac eu cadastrul si intabularea Cum ... (vezi toată discuția)