avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1094 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Renuntare drepturi
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Renuntare drepturi

Buna ziua,

sotul are un teren dinaintea casatoriei. Constructia casei a inceput dupa casatorie si se face din bani de la familia lui. Casa nu este finalizata inca. Ce document putem semna prin care eu sa nu am nici o pretentie la casa, in caz de divort? Nu avem nici o conventie semnata inainte de casatorie. Am dori sa pastram regimul comunitatii legale facand insa o mentiune pentru aceasta casa doar, nu sa trecem la regimul separaţiei de bunuri.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 21:58, 29 Decembrie 2015
Pai nu va face nimeni partaj cu de`a sila! In caz de partaj fiecare dintre soti poate emite pretentii asupra masei partajabile.Chiar si bunurlie dobandite pe timpul casatoriei dovedite ca fiind aportul exclusiv a unuia dintre soti (mostenire, donatie), sunt excluse din masa partajabila, chiar daca sunt revendicate de celalalt sot.
Multumesc pentru raspuns, dar cred ca nu am fost eu foarte clara cand am adresat intrebarea. Nu se pune problema unui divort in acest moment. Este vorba doar de linistea familiei sotului care investeste intr-o casa care sa ia in considerare ca bun comun. Intre timp am vazut ca exista regimul matrimonial al comunităţii convenţionale care daca inteleg corect art 367 lit b, ar putea cuprinde aceasta proprietate care sa fie considerata bunul lui propriu. Intrebarea ar fi daca se aplica? Si daca da, daca se poate face aceasta conventie inainte de a avea nr cadastral, in faza de constructie adica. Multumesc.
Si regimul separatiei de bunuri si cel al comunitatii conventionale presupune schimbarea regimului actual, ceea ce ziceti ca nu va convine. Daca era vb sa vi-l schimbati, potrivit e cel al separatiei.
Familia ii da banii gramada sau pe masura ce se efectueaza lucrarile ?
Puteti sa ii dati declaratie la notar ca nu ati contribuit cu nimic si ca nu aveti pretentii de partaj, iar daca exista acte de donatie pt banii primiti de la familie, poate intabula in nume propriu.
Cel al separatiei mi se pare mai drastic. La noi doar aceasta constructie ridica probleme (in sensul de a linisti familia lui), in rest intre noi nu simtim nevoia sa separam totul, de aceea m am gandit ca poate s ar aplica art 367 lit b de la comunitatea conventionala. Banii ii primeste in transe si nu prin act de donatie. Declaratia la notar la care va referiti, se poate da numai cand constructia este finalizata?
terenul e al lui, bun propriu, autorizatie a luat pe numele lui, cand intabuleaza poate intabuleaza in nume propriu, asta nu stiu, poate ar fi bine de intrebat la oficiul de cadastru.

Daca ii dati si declaratie la final in fata notarului ca nu ati contribuit, nu veti avea nimic nici in cazul in care ati cere partajul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract VioletaC VioletaC Buna ziua!Vreau sa va cer sfatul in urmatorea problema.Vreau sa ma casatoresc cu o persoana.Persoana respectiva are un apartament si o casa la tara.In schimbul ... (vezi toată discuția)
Intabulare pe baza actului de donatie cristinaada cristinaada Buna ziua, sotul meu a primit prin act de donatie, in timpul casatoriei, de la mama lui un teren si autorizatia de construire emisa pentru construirea unei ... (vezi toată discuția)
Bunuri comune fiind căsătoriți Sabie alyna Sabie alyna Bună ziua doresc sa fac o intrebare, Eu sunt căsătorită de 4 ani de zile si inainte de căsătorie primaria unde sa facut căsătoria nia cerut sa ... (vezi toată discuția)