avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... data pensionarii....
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

data pensionarii....

Buna , m-am nascut la 17 sept 1961 , am vechime in munca 37 ani , din care in grupa a II-a 20 ani si 11 luni.As vrea sa stiu , cand ma pot pensiona ? Sunt pers. de sex feminin.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:16, 29 Decembrie 2015
Va puteti pensiona la varsta de 57 ani si 7 luni (incepand cu Aprilie 2019), datorita faptului ca beneficiati de o reducere a varstei standard de pensionare cu 4.5 ani , deoarece ati lucrat in conditii deosebite (sau grupa a II-a echivalata) cel putin 20 de ani.
1. Pentru o femeie nascuta in septembrie 1961 carsta standard de pensionare este de 62 de ani si 1 luna, stagiul complet de cotizare este de 32 de ani si 4 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Pentru cei 20 de ani si 11 luni lucrati in gr. a II-a de munca (in procent de 100%):
- se reduce varsta standard de pensionare cu 4 ani si 6 luni (62/1 - 4/6 = 57 de ani si 7 luni);
- se adauga la stagiul de cotizare 5 ani (37 + 5 = 42 de ani).

3. Puteti solicita:
- pensie pentru limita de varsta, la 57 de ani si 7 luni, in aprilie 2019;
- pensie anticipata (fara diminuare), la 57 de ani si 1 luna, in octombrie 2018.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata aangy20 aangy20 Buna seara, As dori sa stiu daca o persoana de sex feminin (este vorba de mama mea) nascuta la data de 14.05.1961 si cu o vechime de 38 de ani (data ... (vezi toată discuția)
Se poate iesi la pensie dupa 36 de ani lucrati in grupa ii de munca? ingerassweety ingerassweety Buna ziua ! As dori sa stiu daca se poate iesi la pensie, fara nicio problema, dupa 36 de ani de munca , lucrati in grupa a doua de munca ? In speranta ca ... (vezi toată discuția)
Pensionare michel58 michel58 Bună ziua! O femeie născută la data de 10.10.1961 cu o vechime de 35 ani si 10 zile, din care 19 ani la grupa II de muncă,cînd poate să iasă în ... (vezi toată discuția)