avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONFLICT DE MUNCA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONFLICT DE MUNCA

buna seara,am un necaz cu un angajator.am lucrat o perioada de 1 luna ca sofer,am fost obligat sa duc peste tonaj,am fost obligat sa duc marfa fara acte,iar in cazul in care eram oprit trebuia sa ascund actele ce erau fara factura pentru a nu primi amenda,daca refuzam puteam sa stau acasa...mi-am depus demisia si aveam de predat suma de 1000 de ron reprezentand contravaloarea marfi care a fost predata fara factura si incasata de mine,nu am predat-o si am facut o declaratie in care sunt de acord ca la salar sa-mi fie retrasa din salar(declaratie cu 2 martori si am o copie si eu).problema este ca am primit acasa o instiintare prin care mi se aduce la cunostinta faptul ca demisia nu mi se aproba cu acordul partilor cum am cerut si ca in cateva zile sa inapoiez banii,altfel voi fi acuzat de delapidare.va rog frumos sfatuiti-ma ce sa fac?mentionez ca salariul ce trebuie sa-l primesc depaseste prejudiciul.problema este ca salariul era de 1500 in mana am fluturasul..iar in contractul de munca era de 1400 brut.va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Baldur , utilizator 19:10, 14 Ianuarie 2016
1. Nu exista demisie cu acordul partilor.

Fie este vorba despre incetarea c.i.m. prin demisie , fie despre incetarea c.i.m. cu acordul partilor.

Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.
In cazul incetarii c.i.m. cu acordul partilor este necesar acordul atat al angajatorului, cat si al salariatului.

2. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
problema mare a mea este ca am incasat suma de 1000 de ron...m-am inteles sa-mi fie trasa la salar adica in ianuarie(am facut o declaratie in care sunt de acord sa-mi fie trasa suma de 1000 de ron din salar|),iar saptamana asta am primit o "Convocare la cercetare disciplinara"pentru faptul ca nu am predat suma de 1000 de ron la depunerea demisiei si amenintarea ca voi fi dat in judecata pentru delapidare.mentionez ca acea suma se recupereaza din salar iar acum mi-o cer inainte de salar.ce pot face?nu am avut probleme cu justitia sau politia si nu as vrea sa am pentru acesta suma.va multumesc!
Intr-adevar, o astfel de fapta poate atrage raspunderea diciplinara dar si cea penala a dvs.

Puteti merge la angajator si sa discutati aceasta problema, mai ales ca ati dat acea declaratie.
Am fost la sediul firmei,am predat acea suma de 1000 de ron si am facut un proces verbal de predare primire a banilor de mana si cu 2 martori care au si semnat.intrebarea mea este daca aceasta hartie este valabila(legala)in cazul in care la salar nu vor sa recunoasca ca le-am predat banii.va multumesc de ajutor!
Este valabila acea hartie .

Alte discuții în legătură

Demisie alicemarcela alicemarcela am lucrat 10 luni intr-un bar de cartier de dimineata de la 6,30 pina seara la ora 23 doua cu doua zile si aveam contractul de munca de 4 ore ---mi-am dat ... (vezi toată discuția)
Recuperarea banilor de la angajator Nico1111 Nico1111 Mi-am dat demisia cu o lună în urmă. Demisia a fost la zi, dat fiind faptul ca angajatorul nu îmi respecta drepturile. Am fost de acord să lucrez încă 2 ... (vezi toată discuția)
Salariu neprimit bologan02 bologan02 Buna ziua, am o problema cu salariu la angajator. S-a facut un transfer de cumparare a firmei si pe luna mai trebuia sa-mi intre 1000 ron plus 20 de bonuri de ... (vezi toată discuția)