avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Colaborarea între persoană fizică și ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Colaborarea între persoană fizică și ONG

Bună ziua,
Suntem un ONG al cărui scop este, printre altele, aducerea la cunoștința și îndemâna publicului a creațiilor de artă și diminuarea efectelor sărăciei în rândul artiștilor.
Am primit o solicitarea din partea unei artist mânuitor de marionete, care merge prin școli și acolo unde este primit de către director și de către elevi susține spectacolul cu marioneta sa. Prețul unui bilet este de 7lei, din care se plătește timbrul teatral 5% și timbrul Crucii Roșii 1%, iar dacă va fi cazul și timbrul monumentelor istorice 2%. Din banii care rămân, după plata timbrelor menționate, se plătește impozitul pe spectacol 2%.
Asociația nu dorește să-și micșoreze patrimoniul, dar nici nu are interesul să-l crească, deci după ce sunt achitate toate timbrele și impozitul pe spectacol, diferența de bani rămâne artistului.
Momentan am găsit câteva soluții de a remunera artistul, dar nu știm care e cea mai bună:
a)banii să fie plătiți artistului cu titlu de redevență pentru drepturile de autor asupra scenariului, scenografiei și a regiei;
b)banii să fie plătiți artistului pentru drepturile conexe dreptului de autor, interpretarea, mânuirea;
c)banii să fie plătiți în baza unei convenții sau a unui CIM.
d) Există posibilitatea combinării acestora.

Partea care ne frământă cel mai tare este că nu știm forma prin care să colaborăm cu această persoană fizică. Persoana nu se află și nici nu se va afla într-o relație de subordonare cu asociația, ea nu are un program și niciun venit determinat sau măcar determinabil, într-o lună existând posibilitatea de a nu fi primită în nici o școală, deci lună în care acesta nu muncește deloc și nu are încasări, iar într-o zi dintr-o altă lună este posibil să fie primită într-o școală și să interpreteze în 6 clase cu câte 30 de copii, situație în care numărul de ore și de încasări variază.
1) Care este forma cea mai bună de colaborare între asociație și persoana fizică în cauză?
2) În acest caz se poate încheia un act juridic asemenea unei convenții civile între asociație și persoana fizică?
3) Există posibilitatea unei colaborări în baza legii zilierilor?
3) Care e modalitatea de remunerare cea mai potrivită acestei colaborări?
Așteptăm orice sugestie sau act normativ pentru a-l studia.
Cel mai recent răspuns: orietat , utilizator 11:00, 21 Septembrie 2016
Cel mai bine in cazul acesta isi face PFA sau SRL si faceti contract de prestari servicii... ca nu merge CIM daca e asa variabila si imprevizibila situatia, nici conventie civila ca e de durata / repetitiva, nu doar one-time... si exclusiv pe depturi de autor e discutabil si complicat pt asociatie..
Dar daca devine membru al asociatiei?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clarificări în privind activitatea și competența unui ong Adrianerosca Adrianerosca Bună ziua, Împreună cu 2 prieteni, dorim să înființăm o asociație, prin intermediul căreia să producem și să susținem producția de spectacole ... (vezi toată discuția)
Desfasurare activitati pe asociatie Adrianerosca Adrianerosca Sunt membrul unei asociații non-guvernamentale înființată în baza OG 26/2000, scopul nostru pe scurt este de a ajuta artiștii să aducă la cunoștința ... (vezi toată discuția)
Infiintare after school prin asociatia de parinti carmen2010 carmen2010 In urma cu 2 ani am infiintat o asociatie de parinti la o scoala din Bucuresti, ea functionand si in prezent. Scopul asociatiei era de a sustine activitatea de ... (vezi toată discuția)