1. Da, se poate emiterea de bilete. Acesti bani intra la venituri pentru care se datorează impozit pe spectacole si nu se impoziteaza cu impozitul pe profit la ong.
In cazul unui spectacol de teatru, ca de exemplu o piesă de teatru, cota de impozit este egală cu 2%.
2. Faptul ca se incaseaza bani de la spectactori sau nu, se pot plati actorii pe baza contractului de prestatie artistica actori.
3. Da, din acele venituri se pot acoperi acele cheltuieli.
4. Da, si pentru orele de repetitie.
5. Doar pentru intocmirea si semnarea bilantului contabil anual va trebuie un contabil autorizat membru ceccar cu care veti putea semna un contract de prestari servicii contabile. In rest, contabilitatea primara si completarea si depunerea declaratiilor pentru plata impozitelor aferente contractelor civile, puteti colabora cu contabili obisnuiti.
6. Acest aspect trebuie lamurit si cu ei. Din punctul de vedere al ong-ului, nu e nicio problema.
7. La fel, discutati cu ei.
8. Impozit pe venit 16% si cass 5,5%.
9. Trebuie sa cititi in ghidul aplicantului pentru acele fonduri unde se precizeaza daca sunt decontabile cheltuieli de acest fel. Altfel nu puteti deconta din acei bani.
In acest set de intrebari, sunt aspecte care depasesc simplele aspecte ce tin doar de ong.
Revin cu întrebări:
1) Legea 571/2003 actualizată prin legea 123/2014 reglementează impozitul pe spectacol?
2) În art. 274 a acestei legi prevede cota de impozitare a spectacolelor este de 2%. În cazul spectacolelor de bar, a căror reprezentație are loc în localuri, baruri, terase, sau zone pietonale, impozitul pe spectacol se aplică în baza art. 274 sau în baza art. 275 care reglementează impozitarea pe spectacol în mod diferit, adică impozitează cu o sumă în lei pentru mp al „videotecii sau discotecii”?
3)Prin felul în care am gândit contractul de cesiune al dreptului de autor/ contractul de colaborare ne asumăm obligația de a acorda gratuit colaboratorilor o invitație de 2 persoane. Invitațiile vor fi oferit în mod gratuit și criticilor de artă, reprezentanți mass-media etc. Care este procedeul de înregistrare a acestora (legal) sau dacă se percepe vreun impozit pentru acestea?
Bună ziua,
Vă rog să mă ajutați în următoarea problemă.
Am în vedere aderarea în asociație a mai multor artiști, din mai multe domenii, cu care Asociația să colaboreze în diferite proiecte. Aș vrea ca fiecare membru colaborator să-și vadă de pătrățica lui (ex: actorul colaborator să nu aibă dreptul să decidă în ceea ce privește proiectele pe care asociația le are cu muzicantul colaborator, deoarece că ar exista niște conflicte de interese în ceea ce privește bugetele, promovarea, etc. alocat unui proiect din care un membru colaborator nu face parte), dar totuși acesta să fie membru al asociației și să profite de avantajele care le oferă asociația membrilor (impresariat, consultanță, estimări, etc.). Aș vrea ca acești membri să nu facă parte din Adunarea Generală și să nu aibă drept de vot în ceea ce privește interesele, planurile, bugetele, organele de conducere, și alte asemenea la nivelul Asociației, dar aș vrea că aceștia să aibă drept de vot, alături de Adunarea Generală în ceea ce privește proiectele în care membrii colaboratori sunt implicați: (bugetele acordate proiectelor din fac parte, metode de promovare, locații ale expunerii proiectului respectiv, etc.).
1. Este legală și aprobabilă de către instanță o astfel de precizare în statutul asociație?
2. Cum îi pot numi pe aceștia și cum pot face reglementarea în privința acestora?
3. Un membru al asociație poate ocupa funcția de consilier juridic?
4. Președintele, Vicepreședintele, Prim Secretar al unei asociații poate fi remunerat pentru munca depusă într-un proiect? Adică un actor care ocupă una din funcțiile menționate anterior poate fi remunerat ca actor/colaborator etc. dacă acesta joacă joacă în unul din spectacolele create sau promovate de asociație?