avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Echivalare studii SSD cu Bologna 1
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Echivalare studii SSD cu Bologna 1

buna ziua.va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta:
-in prezent sunt angajat intr-o institutie bugetara pe un post de sef serviciu(perioada nedeterminata ocupat prin concurs in urma cu mai multi ani)
-sunt absolvent al Institului Gheorghe Gheorghiu Dej - Facultatea de Electrotehnica si Telecomunicatii si am o diploma de subinginer in specializare electronica(anul 1978)
-mi-a fost adus la cunostinta zilelea acestea ca incepand cu 01.01.2016 conform Legii 284/2010 art.15, alin.(4) nu as mai putea sa ocup functia de sef serviciu
-intrebarea mea este urmatoarea:- studiile mele nu sunt echivalente cu sistemul Bologna 1 avand in vedere ca eu am absolvit o facultate si nu un colegiu?
va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:46, 1 Ianuarie 2016
si revin cu intrebarea:- studiile mele nu sunt echivalente cu sistemul Bologna 1 avand in vedere ca eu am absolvit o facultate si nu un colegiu?
Facultatea de subingineri era de 3 ani, care echivaleaza cu studii de scurt durata . Referitor la echivalarea cu sistemul 1 Bologna, legislatia nu prevede nimic in acest caz.
legat de afirmatia dvs, cum ca studiile mele echivaleaza cu studii de scurta durata cred ca acesta afirmatie nu este corecta din urmatoarele considerente:

Deci dețin o diplomă de studii superioare obținută la "Facultatea de Electronică și Telecomunicații"(nu exista facultate de subingineri) din cadrul "Institutului Politehnic "Gheorghe Gheorghiu Dej" București"(denumirea unității de învățământ s-a schimbat în "Universitatea Politehnică București" începând cu anul 1992).
La momentul în care am absolvit facultatea activa Legea nr. 11/1968 privind învățământul în Republica Socialista România(în vigoare de la 01.09.1968 până la 26.12.1978), din care vă menționez câteva articole și anume art. 125. care prevedea că "Durata studiilor în instituțiile de învățământ superior este de la 3 la 6 ani.", art. 118 care prevedea că "Învățământul superior se realizează prin instituțiile de învățământ superior.", art. 119 care prevedea că "Instituțiile de învățământ superior sunt: universități, institute, academii, conservatoare.", art. 121 care prevedea că "Instituțiile de învățământ superior sunt organizate pe facultăți.", art. 161. care prevedea că "Studiile în instituțiile de învățământ superior se încheie printr-un examen de diplomă", art. 162. "Absolvenților reușiți la examenul de diplomă, instituția de învățământ superior le eliberează diplome cu denumiri specifice stabilite prin hotărâre a Consiliului de Miniștri.".Deci absolvenții care promovează examenul final primesc diplome, care le dau dreptul să fie repartizați în producție în condițiile prevăzute de lege.Atât și nimic mai mult.Nu se face împarțirea absolvenților în absolvenți cu studii superioare de lungă durată sau de scurtă durată.
Legea nr. 288/2004(în vigoare) - privind organizarea studiilor universitare - la art. 18 alin.(2) spune foarte clar că "Diplomele absolvenților de învățământ superior sunt recunoscute și oferă drepturi în condițiile stabilite de legislația în vigoare la data obținerii actului de finalizare a studiilor.", acest principiu al neretroactivității legii și al asigurării stabilității drepturilor legal câștigate este stipulat în art.15 alin.(2) din Constituția României - "Legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contravenţionale mai favorabile." dar și în Codul Civil(actualizat 2015) care precizează la art. 6 alin.(1) că "Legea civilă este aplicabilă cât timp este în vigoare. Aceasta nu are putere retroactivă."(deci nu vad cum sa echivalezi studiile unui subinginer cu termenul de studii superioare de scurta durata cand nu existau in anii 70)
Confuzia legată de studiile de scurtă durată și cele de lungă durată este data de faptul că în anul 1995 a apărut Legea învățământului nr.84/1995(nu mai este în vigoare) care împarte învățământul superior(art.57 - lit.a) - "învățământ universitar de scurtă durată" și lit.b) - " învățământ universitar de lungă durată").În lege este foarte clar explicat că absolvenții colegiilor universitare(art. 62 din legea nr.84/1995) au urmat studii superioare de scurtă durată iar absolvenții facultăților din cadrul universităților, institutelor sau academiilor de studii(art. 66 din legea nr.84/1995) au urmat studii superioare de lungă durată, deci acum doar apare acest tip de instituție de învățământ superior - "colegiul universitar" - și care este inferior instituției de învățământ de tip - "facultate".Pe lângă faptul că această lege(legea nr.84/1995) nu îmi este opozabilă, eu terminându-mi studiile în perioada în care activa legea nr.11/1968, țin să menționez și faptul ca diploma de studii pe care o dețin atestă faptul că am absolvit o facultate și nu un colegiu(formă de instituție de învățământ care apare doar în anul 1995).
Prin urmare, la data la care am absolvit facultatea, cursurile au fost finalizate cu obținerea diplomei de subinginer în specializarea electronică și aceste studii erau considerate studii superioare, iar actul care se elibera pentru orice tip de studii superioare, era diploma, echivalentul diplomei de licenţă din prezent.

am scris mai mult si sper sa nu va deranjeze.multumesc
Ultima modificare: Vineri, 1 Ianuarie 2016
sosobi, utilizator
Dar nici cu sistemul Bologna I nu poate fi echivalata, pe aceleasi princiipii.

In vremea acea, din cate tin minte subinginerii faceau 3 ani si nu 5 ani ca si inginerii.



da.cred ca cel mai corect este sa spui ca nu se pot face echivalente nici cu ssd nici cu bologna 1.si atunci este correct sa afirm ca studiile mele reprezinta studii superioare si nu ma incadrez la dispozițiile art.15, alin. (4) din Legea nr.228/2010, adica studiile mele sunt suficiente?


si acum in sistem bologna 1 se fac doar 3 ani.asta asa ca o precizare.
Ultima modificare: Vineri, 1 Ianuarie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Statut juridic diploma de absolvire, inginer colegiu - 2001, legea 84/1995 Promoafaceri Promoafaceri Buna ziua! In urma unui curs sustinut la un furnizor de formare profesionala, comisia de examinare de la Autoritatea Nationala pentru Calificari, a constatat ... (vezi toată discuția)
Echivalare studii Adriana_Stoica Adriana_Stoica Am o prietena care este profesoara; a terminat de mult studii de scurta durata (IP3 cum se spunea pe vremuri) si a mai facut studii postuniversitare cu durata ... (vezi toată discuția)
Post vacant studii scurta durata crmnradu crmnradu Buna ziua! Suntem o institutie bugetara, personal contractual. Avem un post de referent gr.I.A (SSD) care va deveni vacant. Vrem sa il ocupam prin concurs si ... (vezi toată discuția)