avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cota parte indiviza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cota parte indiviza

@maiadumitru imi trimite un mesaj privat intreband despre CPI. I-am sugerat sa posteze pe forum unde va primi raspuns la nedumeriri. Revine cu mesaj in care-mi spune ca nu poate posta...

maiadumitru a scris:
======================================================
Buna Ziua,
Ma intereseaza in cazul separarii scarilor de bloc in 2 asociatii de proprietari, cum se calculeaza CPI.
In acest moment am in contractul casei 0,98% CPI dar,la calculul intretinerii am 1,96% Cpi. Administratia sustine ca 0,98 a fost calculat cu SU ale ambelor scari, dar prin separare s-a separat si SU si ST, ducind practic la dublarea CPI pe apartament.
Deasemenea la vinzarea unui apratament in acest bloc, notarul confirma pe acte ca CPI este 0,98 cit a fost initial de la darea in folosinta a blocului.
Cu multumiri anticipate,
O zi buna,
Imi cer scuze dar nu se poate posta pe forumal 4-lea pas de trimitere a mesajului nu mai exista pe pagina!!!
Maia Dumitru
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 10:00, 2 Ianuarie 2016
Probabil a incercat sa posteze de pe telefon si din acest motiv nu a reusit. Trebuie sa bifeze casuta in "versiune site desktop".

e) cotă-parte indiviză - cota-parte de proprietate care îi revine fiecărei proprietăţi individuale din proprietatea comună şi este egală cu raportul dintre suprafaţa utilă a proprietăţii individuale şi totalul suprafeţelor utile ale tuturor proprietăţilor individuale;

Trebuie sa solicite presedintelui modul de calcul al CPI.
CPI este stabilita din constructie si doar in eventualitatea in care scarile ar avea configuratii diferite (apartamente cu Su diferite pe scari diferite) ar fi posibil ca CPI sa se modifice ca urmare a separarii asociatiei de proprietari.
Mai sugerez ceva:
Inainte de a posta un topic ar fi bine sa dati o cautare, chiar aici pe forum (partea dreapta-sus a acestei pagini). In momentul in care ati dat cautare, o sa vi se intoarca o multime de raspunsuri, exact la tema.
..............
Mai sus, @cyan a dat definitia notiunii de cota-parte indiviza de proprietate (CPI), asa cum este stabilita de catre lege.
Dvs. trebuie sa cunoasteti cu exactitate suprafatele utile ale tuturor apartamentelor din scara dvs si aplicati formula si inmultiti cu 100.
Informatiile cu privire la SU a apartamentelor o luati de la sediul as. prop.Mai trebuie sa stiti ca, in general, apartamentele de acelasi fel (nr. camere) situate pe aceeasi verticala au SU egale, insa nu este obligatoriu, de aceea trebuie putina atentie.
Atentie suma procentelor obtinute in scara trebuie sa fie egala cu 100 !

Haideti sa incercam niste exemple ca sa vedeti ca repartizarile cheltuielilor pe cpi% sunt aceeasi daca lucram cu SU (mp):
Sa zicem ca pe scara dvs. este urmatoarea configuratie de apartamente:
- apt cu 1 cam si SU de 25 mp = 3, adica 75 mp;
- apt cu 2 cam si SU de 50 mp = 14, adica 700 mp;
- apt cu 3 cam si SU de 65 mp = 3, adica 195 mp;
----------------------------------------------------------------
TOTAL = 20 apt si 970 mp.
----------------------------------------------------------------

Deci pentru aflarea CPI, facem:

- pentru apt cu 1 cam 25/970*100 = 2,577%; ( 3*2,577 = 7,731%);
- pentru apt cu 2 cam 50/970*100 = 5,155%; (14*5,155 = 72,170%);
- pentru apt cu 3 cam 65/970*100 = 6,701%; ( 3*6,701 = 20,103%);
Observati ca suma procentelor este = 100,004%

Sa dam un exemplu de repartizarea unei cheltuieli proportional cu CPI:
Valoare factura telefon = 109,43 lei /100,004 = 1,09426,,, lei/ procent de CPI;
Aceasta suma o inmultim cu valoare procentuala a CPI pentru fiecare tip de apartament, rezultand astfel o repartizare proportionala cu CPI. Suma repartizarilor trebuie sa fie cea de la care am pornit, adica 109,43 lei

Daca lucram cu SU, gasim:
109,43 lei / 970 mp = 0,1128,,, lei/ mp , suma pe care o inmultim cu SU a fiecarui apartament;
La fel, suma repartizarilor trebuie sa fie cea de la care am pornit, adica 109,43 lei.
Deci, functie de nr. de zecimale folosite, cheltuiala se inchide perfect.

Succes!


Problema utilizatorului nostru este ca atat timp cat asociatia cuorindea doua scari, avea o CPI iar dupa separarea scarilor are CPI dubla.
Administratia sustine ca 0,98 a fost calculat cu SU ale ambelor scari, dar prin separare s-a separat si SU si ST, ducind practic la dublarea CPI pe apartament.

Daca scarile sunt egale, au aceleasi apartamente ca numar si SU, administartorul are dreptate.
Daca initial sunt in asociatie (bloc) doua scari cu cate 20 de apartamente pe fiecare scara, total 40 apartamente, cu SU totala 5000 m.p. (2500 m.p. de fiecare scara), avem pentru un apartament de 49 m.p. o CPI de 49/5000x100=0,98%.
Separand scarile, CPI se recalculeaza tinand cont de faptul ca SU totala este acum 2500 m.p., cheltuielile asociatiei facandu-se doar pentru aceasta scara. Avem astfel pentru acelasi apartament de 49 m.p. o CPI de 49/2500x100=1,96%.
In prima situatie adunand CPI-urile va rezulta 100 iar in a doua situatie tot 100.
Situatia nu s-a schimbat din acest punct de vedere iar cheltuielile se repartizeaza in aceleasi proportii. Daca, de exemplu pentru salariul femeii de serviciu se platea inainte 500 lei facand curat pe doua scari, acum se plateste doar 250 lei pentru o scara.
In prima varianta plateati 500x0,98%=4,90 lei
In varianta a doua platiti 250x1,96%= 4,90 lei
Dar sunt alte cheltuieli care nu raman la fel ca atunci cand asociatia era dubla pentru ca acum cele doua asociatii vor avea fiecare din ele cate un administartor, cate un casier, cate un cenzor, cate un contabil, cate un presedinte, poate cate un instalator separat...si nu toti acestia pot fi platiti in jumatate fata de cat au fost platiti in asociatia mare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura stabilire cota parte indiviza avantaj avantaj In asociatia noastra cota parte indiviza a apartamentelor se inchide la 100%, daca se adauga si spatiile comerciale aceasta depaseste 100%. Avand in vedere ... (vezi toată discuția)
Formula de calcul cu cpi DragosN DragosN Buna seara, Am rasfoit forumul si tot nu m-am prins cum se foloseste cota parte indiviza (CPI) in calculul intretinerii. Exemplu: Caldura scara ... (vezi toată discuția)
Calculare cota-parte indiviza timpuriu timpuriu locuiesc intr-un bloc cu suprafete mici si o parte din vecini si-au facut extensii ,va rog ma puteti ajuta in calculare cotei/parte/indiviza rezultata din ... (vezi toată discuția)