avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dupa divort/contracte de credit
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dupa divort/contracte de credit

Speta:
1...Sotul detine un imobil dobandit cu titlu cumparare ca bun propriu inainte de casatorie - imobilul ipotecat/banii proveniti din credit ipotecar contractat in nume propriu, in vederea cumpararii
2...Dupa 2 ani se casatoreste - in timpul casatoriei datorita incheierii unor contracte de refinantare/unificare a unor alte credite mai mici cu cel ipotecar....transferul contractelor la o alta banca etc...sotia devine si ea codebitor si coimprumutat/desi nu detine nimic din imobil
CE SE INTAMPLA IN CAZ DE DIVORT??? cum poate ea renunta la calitatea de parte in contractele de credit??
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 11:50, 2 Ianuarie 2016
allexia007 a scris:

...sotia devine si ea codebitor si coimprumutat/desi nu detine nimic din imobil
CE SE INTAMPLA IN CAZ DE DIVORT???

Divortul nu va afecta calitatea dvs. de codebitor.

allexia007 a scris:
cum poate ea renunta la calitatea de parte in contractele de credit??

Cu acordul creditorului. In practica insa, banca nu accepta sa renunte la codebitori, de obicei banca urmareste sa aduca codebitori suplimentari.
sotia va avea un drept de creanta pt sumele platite in respectivul credit, atat in timpul cat si dupa divort.
drept de creanta al cui impotriva cui? sotul (male) ar avea si el un drept de creanta?
Ultima modificare: Vineri, 1 Ianuarie 2016
trandafir2, moderator
Drept de creanta a sotiei daca a platit si ea rate pentru imobilul sotului care este bun propriu.
Teoretic, intr-o ipoteza simplista, posibil sa aveti dreptate, insa dat fiind ca "In timpul casatoriei datorita incheierii unor contracte de refinantare/unificare a unor alte credite mai mici cu cel ipotecar....transferul contractelor la o alta banca etc...sotia devine si ea codebitor" reiese ca s-a incheiat un nou contract de imprumut, care nu stim cum este calificat si nici pe ce perioada si nici nu stim cum au fost cheltuite sumele imprumutate de catre cei doi soti (poate s-au cumparat bunuri destinate exercitarii unei profesi de catre sotie, nu stim; ipoteza in care si sotul ar trebui sa pretinda in regres de la sotie). Mai mult, va dati seama ca in calitate de codebitor, sotia trebuie sa plateasca la creditul respectiv pana la achitarea integrala, care poate fi 20-30 ani, nu stim. Cred ca, mai degraba, situatia se poate lamuri oarecum la partaj, insa se complica discutia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refinantare credit ipotecar in timpul casatoriei dacmoto dacmoto Buna ziua, In dec 2006 am luat un apartament prin credit ipotecar( am platit avans 30000E( 20% cum a cerut banca), si mai am 70000 E de achitat). In 2008 ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament in rate inaintea casatoriei magdel magdel Buna ziua, In prezent nu suntem casatoriti dar dorim sa luam un apartament prin credit bancar ipotecar. Creditul il va lua partenerul meu pe numele lui ... (vezi toată discuția)
Executare silita girant mmus mmus Buna ziua, In anul 2008, sotul meu (actualmente fostul meu sot, intre timp divortand) a contractat un credit si eu l-a girat cu apartamentul. Intre timp el ... (vezi toată discuția)