Bună dimineața!
Vechiul Cod de procedură civilă nu stabilea în mod expres momentul de la care începea să curgă termenul de perimare.
O reputată autoare autohtonă arăta următoarele cu privire la această problemă:
„(…) Termenul de perimare începe să curgă de la data ultimului act de procedură îndeplinit în cauză, și care nu a mai fost urmat, din culpa părții, de alte acte de procedură necesare pentru judecarea pricinii. Astfel, termenul de perimare poate avea ca punct de plecare data la care s-a dispus suspendarea judecății potrivit art. 242, 155 alin. (2) sau 155^1 C.proc.civ. (…)” (M. Tăbârcă, „Drept procesual civil”, vol. I, ed. a II-a, Ed. „Universul Juridic”, București, 2008, pag. nr. 647).
În ceea ce privește rațiunea instituției suspendării instituite prin dispozițiile cuprinse în art. 243 din vechiul Cod de procedură civilă, un alt cunoscut autor arăta următoarele:
„(…) Suspendarea de drept a judecății urmărește acordarea posibilității celor interesați de a lua măsurile necesare în vederea continuării procesului (…)” (V. M. Ciobanu et al., „Drept procesual civil. Curs selectiv. Teste grilă”, ed. a 5-a, Ed. „C. H. Beck”, București, 2011, pag. nr. 305).
Prin urmare, în situația Dvs., termenul de perimare a început să curgă de la data la care s-a dispus suspendarea în condițiile în care această măsură a fost dispusă anume pentru ca partea interesată să efectueze demersurile necesare pentru continuarea judecății, neefectuarea acestora fiindu-i imputabilă.
La mulți ani și toate cele bune!
Conform vechi cod proc.civ.perimarea era de un an in materie civila si 6 luni in materie comerciala, presupnand ca este vorba de perimarea de un an ,in materie civila,termenul de perimare curge de la ultimul act de procedural indeplinit de parti sau de instanta, suspendarea este in cazul dvs.ultimul act procedural de la curge termenul de perimare de un an.