avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... perimarea
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

perimarea

buna dimineata.As vrea sa aflu in legatura cu perimarea urmatorul aspect.Cand incepe sa curga? daca am initiat o actiune in apel la o anumita data apoi urmeaza cateva termene la care s-a cerut amanarea pentru lipsa de procedura iar apoi la cateva luni de la depunerea apelului intervine suspendarea de drept conform articolului 243 c p c .Intrebarea mea este,perimarea curge ,de la depunerea apelului.de la ultimul termen dinaintea suspendarii sau de la cererea de repunere pe rol c are sa facut cu 10 zile inainte de implinirea unui an de la suspendare.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: petre_marian , utilizator 09:59, 18 Ianuarie 2016
Bună dimineața!

Vechiul Cod de procedură civilă nu stabilea în mod expres momentul de la care începea să curgă termenul de perimare.

O reputată autoare autohtonă arăta următoarele cu privire la această problemă:
„(…) Termenul de perimare începe să curgă de la data ultimului act de procedură îndeplinit în cauză, și care nu a mai fost urmat, din culpa părții, de alte acte de procedură necesare pentru judecarea pricinii. Astfel, termenul de perimare poate avea ca punct de plecare data la care s-a dispus suspendarea judecății potrivit art. 242, 155 alin. (2) sau 155^1 C.proc.civ. (…)” (M. Tăbârcă, „Drept procesual civil”, vol. I, ed. a II-a, Ed. „Universul Juridic”, București, 2008, pag. nr. 647).

În ceea ce privește rațiunea instituției suspendării instituite prin dispozițiile cuprinse în art. 243 din vechiul Cod de procedură civilă, un alt cunoscut autor arăta următoarele:
„(…) Suspendarea de drept a judecății urmărește acordarea posibilității celor interesați de a lua măsurile necesare în vederea continuării procesului (…)” (V. M. Ciobanu et al., „Drept procesual civil. Curs selectiv. Teste grilă”, ed. a 5-a, Ed. „C. H. Beck”, București, 2011, pag. nr. 305).

Prin urmare, în situația Dvs., termenul de perimare a început să curgă de la data la care s-a dispus suspendarea în condițiile în care această măsură a fost dispusă anume pentru ca partea interesată să efectueze demersurile necesare pentru continuarea judecății, neefectuarea acestora fiindu-i imputabilă.

La mulți ani și toate cele bune!
Conform vechi cod proc.civ.perimarea era de un an in materie civila si 6 luni in materie comerciala, presupnand ca este vorba de perimarea de un an ,in materie civila,termenul de perimare curge de la ultimul act de procedural indeplinit de parti sau de instanta, suspendarea este in cazul dvs.ultimul act procedural de la curge termenul de perimare de un an.
buna ziua .Cred ca este vorba de perimarea in calea de atac

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendarea si perimarea judecatii ioanaviviana ioanaviviana Poate par prea indrazneata, dar am sa fac totusi o intrebare. Ma poate ajuta cineva cu materiale despre acest subiect? Multumesc frumos. Dar, in primul ... (vezi toată discuția)
Durata suspendarii unei cauze in baza art. 155 ind. 1 cod procedura civila mariana-magda mariana-magda as vrea sa stiu durata prevăzută de CPC pentru suspendarea unei cauze. Am căutat pe net textul de lege respectiv, dar nu am certitudinea ca nu exista ... (vezi toată discuția)
Perimarea intr-un proces civil geta24 geta24 Daca intr-un proces civil(contestatie la executare privind drepturi banesti) se suspenda recursul conform art.242 c.proc.civ.,dupa cat timp se perima ... (vezi toată discuția)