Am observat ca in cursul urmaririi penale este la latitudinea procurorului de a oferi avocat din oficiu. As dori sa stiu in ce norme explica in ce modalitati se poate acorda avocat din oficiu. Spre exemplu in timpul judecatii avem avocat atunci cand infractiunea este peste 5 ani, daca inculpatul nu-si permite samd.
Pentru urmarirea penala nu am gasit nimic specificat dar ma gadensc ca pentru lipsa unui serviciu, pedeapsa peste 5 ani si grave probleme de sanatate se poate adauga avocat din oficiu.
Dacă legea nu va conferă obligatoriu avocat din oficiu puteți adresa cerere organului judiciar.
Dacă nu primiți avocat legea va garantează dreptul de a va angaja avocat.Nu va stresați cu legea ci cu argumentarea dvs. din care sa rezulte ca este întemeiată cererea.
E bine sa știți ca avocatul din oficiu nu sta de vorba cu dvs. ci doar asista la audiere.
O discuție de 2-3 minute nu o consider discuție eficienta.
Dispozitiile incidente in cursul urmaririi penale:
ART. 90 c.p.p.
Asistenţa juridică obligatorie a suspectului sau a inculpatului Asistenţa juridică este obligatorie:
a) când suspectul sau inculpatul este minor, internat într-un centru de detenţie ori într-un centru educativ, când este reţinut sau arestat, chiar în altă cauză, când faţă de acesta a fost dispusă măsura de siguranţă a internării medicale, chiar în altă cauză, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege;
b) în cazul în care organul judiciar apreciază că suspectul ori inculpatul nu şi-ar putea face singur apărarea;
c) în cursul judecăţii în cauzele în care legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani.
La cererea persoanei se poate dispune desemnarea unui avocat din oficiu.
Dacă cere se cam prezuma ca nu se descurca.
Depinde însă și cat de rău va ieși pentru inculpat.
Când iese rau ii da la cerere...