avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autoritate parinteasca comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autoritate parinteasca comuna

Am vrut sa comentez la postul initiat de catre RamonaCiuchendea, dar nu am putut, asa ca imi permit sa-mi spun parerea in acest fel. Sper sa fie permis.

Eu cred ca problema cu aceasta custodie comuna (ansamblu de drepturi si OBLIGATII) este faptul ca nicio autoritate nu ia in calcul interesul superior al copilului. Iar unii parinti se gandesc numai cum sa se razbune pe fostul sau fosta. Este doar un concept copiat, nu si gandit sub toate aspectele.

1. Legile sunt copiate si nu sunt adaptate la tara noastra, la mentalitatea si la calitatea unor oamenilor care o locuiesc. In tarile dezvoltate statul asigura copilului pensia alimentara si isi recupereaza banii de la parintii nerezidenti. Ia sa fie si la noi asa, sa intre fiscul peste nerezidentii care saracesc subit, care nu mai au venituri dar se plimba cu SUV-uri care consuma 30% combustibil. Nu ai venit, dar ai 2 maini si 2 picioare? Pai hai la munca si uite asa mai facem niste autostrazi gratis cu nerezidenti care vor avea in acest mod un salariu din care li se va putea retine lunar banii pentru copil. Nu vrei? Ia sa nu mai ai tu drepturi asupra copilului 6 luni sau 1 an in care sa fi monitorizat si sa demonstrazi ca iti iubesti copilul si te lupti sa ii asiguri toate cele necesare.
La noi, in tara lui "las-o, ma, ca merge asa!" nu se poate cu vorba buna, parerea mea.

2. Prin masurile care se vor a fi luate de catre executori (sa scoti copilul afara si sa incui usa dupa el) se incalca o serie de drepturi ale copilului garantate de Constitutie si de Legea 257 si o serie de drepturi ale omului. Iar acele tratamente pot duce la grave probleme psihice pentru copiii care se simt lipsiti de aparare si se vad in fata unor straini incrancenati.

3. Atat rezidentii cat si nerezidentii incalca, fara sau cu buna stiinta, drepturile copiilor pe care sustin ca ii iubesc pana la cer si inapoi de mai multe ori.

4. Este o lacuna majora, zic eu, faptul ca in lege nu exista penalizari si pentru nerezidentii care nu-si respecta obligatiile. Care isi bat joc de copiii care ii asteapta cu bagajul facut la usa sau care lipsesc de la anumite cursuri sau intalniri cu prietenii pentru ca trebuie sa fie prezenti la ordin... degeaba. Aici ar trebui sa existe aceleasi amenzi care se aplica rezidentilor. Aceleasi sume si pe aceleasi perioade. Ia sa vedem atunci cati isi vor mai bate joc.

5. De asemenea, nu se face diferenta intre parintii nerezidenti care se intereseaza si se ocupa de copiii lor si cei pe care nu ii intereseaza nici macar daca este sanatos copilul lor. (Cand l-am intrebat pe biologicul copilului meu daca nu vrea sa stie si el cu cat s-a nascut copilul, ce ii place sa manace sau daca dace la olita mi-a raspuns cu un ranjet in coltul gurii "Nu asta ma intereseaza pe mine"). De asta exista atatea probleme ca "parintii" de genul asta sunt pusi in aceeasi oala cu cei carora chiar le pasa. Nu se poate vorbi despre alienare cand copilul ala si-a vazut de 5 ori "tatal" in cei 6 ani pe care ii are.


Am tot citit o serie de pareri pro si contra si imi permit sa imi spun si eu opinia.

In momentul in care parintii se despart si copilul ramane cu unul dintre ei este inevitabil sa nu se creeze o indepartare de cel care pleaca. Este in legea firii. Daca stai cu o persoana te atasezi de ea, va faceti o rutina, aveti gandire comuna si obiceiuri asemanatoare. Este normal sa iubesti mai mult pe cineva alaturi de care stai zi si noapte. Care te tine in brate cand esti racit sau te doare burta. Si nu este vorba despre alienare. Eu ma refer la cazurile in care parintii sunt sanatosi la cap si nu se razbuna unii pe altii cu legea in mana.

Am folosit termenul de rezidenti si nerezidenti pentru a nu mai spune nimeni ca acuz tatii sau ca sunt de partea mamelor.
Autoritatea parinteasca prevede in primul rand luarea unor decizii atat zilnice cat si pe termen lung pentru copil :
- gradinita,
-scoala
-sanatate
- sport, activitati
-timp liber

Atunci cand un parinte ia o decizie referitoare la copil (de ex. la scoala), are in vedere timpul pe care il poate aloca, distantele, persoanele care ajuta la cresterea copilului. Nu este in interesul superior al copilului, ca unul dintre parinti sa ia niste decizii, la a caror punere in executare nu contribuie. Mai mult decat atat, asta inseamna a incalca Drepturile Omului, in ceea ce priveste luarea de libere decizii asupra vieţii parintelui care se implica (acesta ar avea de parcurs niste distante, care nu ii sunt favorabile, sau departe de sursa de ajutor, etc).
A te implica activ in viata copilului inseamna, a avea o idée de activitate, pe care s-o finantezi, sa aloci timp si resurse, pentru a o duce la executare.

4. Este o discriminare crasă între părinţi, privind şi acest aspect.
Din moment ce unul din părinţi solicită un program de vizită, acela trebuie să devină obligatoriu pentru el. De ce? Fiindcă este vorba de dreptul copilului de a avea 2 părinţi!
Efectul absenţei părintelui asupra copilului este identic, indiferent că nu este lăsat sau nu respectă programul benevol. Argumentele care stau la baza declarării ca INFRACŢIUNE împiedicarea unui părinte de a avea acces la minor - abuzul emoţional al minorului - rămân valabile şi în cazul nerespectării dreptului copilului de către părintele nerezident.
Ultima modificare: Luni, 4 Ianuarie 2016
Martonze, utilizator
Ba da dna 25Maria25 exista amenzi si ptr nerezident. Va sfatuiesc si pe dvs si pe Martonze sa cereti aplicarea lor. Am sa va transmit legea si articolele.
1. Legea s-a aplicat la fel de dificil si in tarile alea dezvoltate, la momentul introducerii ei. Doar ca exista un sistem de justitie mai bine platit care poate avea deseori curajul de a-i subjuga pe parinti programului copilului lor.
Restul initiativelor sunt ceausiste, de tipul sa faca statul pentru mine. se pot face, insa, alte demersuri in loc. Din experienta va spun ca majoritatea clientilor nu le doresc. Pentru ca merge si-asa.
2. Executorul nu apara drepturile vreunei parti, avocatul o face. Si la noi si aiurea. Si nu din rea-vointa, dar unii chiar nu pricep aceste traume de care spuneti, drept pentru care parintii sunt cei indatorati sa se asigure de respectarea drepturilor copilului lor.
3. Asa e, rezidenti, nerezidenti, cupluri, singuri, despartiti sau nu.
4. Nu sunt aceleasi chestiuni. Totusi, as schimba modul in care parintii sunt sanctionati, anume nu in bani, ci in timp cu copilul. Nu vrea copilul la celalalt parinte? Ok, atunci din 4 zile pe luna il lasam 10. Nu vine parintele la copil? Nerespectarea hotararilor bla-bla.
5. Sincer, nu sunt chestiuni relevante de interes pentru toti parintii, de aceea va tot spun ca sunteti subiectiva. Nu cunosc niciun nerezident sau parinte sau adoptator care sa fi fost interesat de gramajul copilului, caca la olita sau alimente preferate.
Pentru un parinte care vrea sa-si descopere copilul, nu e prea indicat sa stie. Important e sa le descopere el, sa le vada el, o parte din lucruri, iar cealalta nu e si nu va fi niciodata relevant.
Faceti o mare discriminare intre parintii care sunt impreuna si cei care sunt separati. Exista mereu diferente de opinie intre ei, intre toti parintii, indiferent de statusul marital si e normal. Se discuta si se negociaza in situatiile decente si se cearta in situatiile tensionate. Indiferent ca cei doi sunt impreuna sau nu, tot se aud reprozsuri de tipul: uite cum l-ai crescut etc.
Inca odata, e normal ce se intampla, nu e nicio drama in diferentele de opinie. Sunt cupluri casatorite care, dupa mine, isi maltrateaza copilul cu indiferenta crasa, cu maxim 30 de minute de calitate petrecute anual cu copilul. Si stau in aceeasi casa. O fi mai bine? Psihologii spun ca nu.
Nu e nicio drama la parintii despartiti care nu se inteleg sau macar nu e mai mare decat drama parintilor impreuna care nu se comporta chiar ca parinti...
Exacerbarea dramei traumatizeaza copiii suplimentar.
proastasatului a scris:

Ba da dna 25Maria25 exista amenzi si ptr nerezident. Va sfatuiesc si pe dvs si pe Martonze sa cereti aplicarea lor. Am sa va transmit legea si articolele.


Multumesc frumos. Nu stiam ca exista si nici nu am auzit sa se dea asa ceva. Astept cu interes legea si articolele.

@AVLIL

1. Va rog sa-mi spuenti ce demersuri poate le voi putea folosi in cazul meu cand va fi nevoie. Nu consider o initiativa ceausista ca statul sa asigure un trai decent unui copil de care parintele nu vrea sa aiba grija. Eu mai intreb ceva: copilul are domiciliul la tine si tu nu ii acorzi ingrijire, bani, mancare mai multe luni ti-l ia statul, corect? Daca nerezidentul nu-i acorda bani, iubire, atentie de ce acel copil este tarat cu forta la programul de vizita? De ce este obligat sa aiba relatii cu un om care l-a tradat in repetate randuri? Este tarat la psihologi, la tribunale acestea sunt traume care lasa urme adanci. Care este interesul lui superior? Aici cred ca ar trebui sa intervina rationamentul si experienta judecatorilor pentru a face diferenta intre nerezidenti care sunt nedreptatiti si cei care fac doar spectacol.

2. De ce nu sunt ambii parinti obligati? De ce rezidentul este vinovat si pe nerezident nu-l evalueaza nimeni si nu-l obliga sa se poarte civilizat?

4. Astfel sanctionati copilul, nu parintele. Daca nu vrea copilul de ce il obligam la mai mult din ceva ce nu vrea? Poate fi o forma de tortura. Copilul trebuie obisnuit incet, incet nu fortat sa faca mai mult din ceva ce oricum nu face cu placere.

5. Atunci de ce se plang de faptul ca nu sunt informati? Un parinte iubitor vrea sa stie din proprie initiativa cand a mers prima data copilul lui, cand i-a iesit primul dintisor si multe alte lucruri de acest gen. Cum sa isi poata impune punctul de vedere asupra scolii la care sa mearga copilul lui cand el nu ii cumpara un creion, nu il duce sau aduce de la scoala si exemplele pot continua la nesfarsit.

Recunosc ca sunt subiectiva si fiecare este subiectiv daca se afla intr-o anumita situatie similara. Impartiali sunt numai cei care nu au astfel de probleme sau care nu sunt implicati emotional.

Peste tot se vorbeste despre parinti si actiunile lor. Dar nimeni nu se gandeste la copiii care dupa ce au trecut prin trauma unui divort sau a unei despartire sunt facuti pachet si trimisi de colo colo, la psihologi, Autoritati si tribunale.

Ultima modificare: Luni, 4 Ianuarie 2016
25Maria23, utilizator

Alte discuții în legătură

Ordin de restrictie sau interdictie impotriva partenerei tatalui almamater almamater Buna ziua. Sunt divortata si am un copil minor de aproape 8 ani, a carui custodie o impart cu tatal lui biologic. Va rog sa imi spuneti care sunt demersurile ... (vezi toată discuția)
Copil fara tata Panseaua Panseaua Doresc pareri referitor la aceasta situatie: Ea traieste in concubinaj cu El. Ea cetatean roman, el roman si francez. Ea are loc de munca si o locuinta ... (vezi toată discuția)
Obligatiile parintelui rezident in cazul programului cu preluarea din domiciliu againstPAS againstPAS In cazul unui program cu preluare de la domiciliu, ce ar trebui sa faca parintele rezident? Cum ar trebui sa pregateasca copilul? Este normal sa nu permita ... (vezi toată discuția)