avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Rational, legal sau cu bun simt?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Rational, legal sau cu bun simt?

Buna seara si La multi ani!
Azi dimineata am fost instiintat de un nou proprietar ca doreste sa renoveze locuinta si printre altele, inlocuirea caloriferelor vechi cu altele noi. Pentru aceasta lucrare se impune oprirea si golirea instalatiei pentru caldura, la toata scara blocului pentru cel putin 3 ore. Dincolo de incomfortul rezultat, din aceasta operatiune pe timp de iarna, celorlalti coproprietari, implica si o serie de costuri pentru aducerea instalatiei la starea initiala. Eu in calitate de reprezentant al asociatiei, i-am propus sa amane inlocuirea caloriferelor, pentru perioada primaverii. Nu accepta propunerea mea. Pe de alta parte inteleg si ratiunea ce implica o asemenea lucrare, avand in vedere; zugravit, faiantat, etc. Dvs. ce parere aveti?, vis-a-vis de legislatie...
Cel mai recent răspuns: visavis , utilizator 11:57, 5 Ianuarie 2016
Locuitul in comun,da ocazia confruntarii cu multe situatii datorate necesitatilor urgente sau la dorinta locatarilor
Este dreptul proprietarului a intretine proprietatea fara insa a afecta restul locatarilor
Daca proprietarul tine mortis sa execute inlocuirea caloriferelor,acum cand se furnizeaza agent termic ,de bun simt ,ar trebui sa inteleaga ca ii revine obligatia sa suporte c/v agent termic care trebuie sa inlocuiasca pe cel evacuat din instalatie
Legea nr 230/2007 prevede
Art. 14. - Proprietarul este obligat să menţină proprietatea sa individuală, apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, în stare bună, pe propria cheltuială. Niciun proprietar nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală a celorlalţi proprietari din condominiu.


Art. 17. - Dacă proprietarul unui apartament ori spaţiu sau oricare altă persoană care acţionează în numele său provoacă daune oricărei părţi din proprietatea comună sau unui alt apartament ori spaţiu, respectivul proprietar sau respectiva persoană are obligaţia să repare stricăciunile ori să plătească cheltuielile pentru lucrările de reparaţii.
Art. 18. - În cazurile în care în clădirile de locuinţe unul dintre proprietari sau chiriaşi împiedică, cu bună-ştiinţă şi sub orice formă, folosirea normală a clădirii de locuit, creând prejudicii celorlalţi proprietari ori chiriaşi, după caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instanţei să hotărască măsurile pentru folosirea normală a clădirii, precum şi plata daunelor.





Exista un articol de lege care interzice deconectarea corpurilor de incalzit in sezonul de iarna:
L E G E A nr 325/2006
serviciului public de alimentare cu energie termică
.................
SECŢIUNEA a 5-a
Protecţia utilizatorului de energie termică
Art. 30. – (1) Debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu se va face în următoarele condiţii cumulative:
a) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale;
b) anunţarea operatorului care are şi calitatea de furnizor şi a autorităţii administraţiei publice locale cu 30 de zile înainte de debranşare.
(2) Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu se face cu respectarea următoarelor condiţii cumulative:
a) acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât şi pe verticală;
b) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire;
c) anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte.
(3) Debranşarea unui utilizator de energie termică, altul decât cel de tip condominiu, se realizează cu anunţarea operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte.
(4) Deconectările/debranşările prevăzute la alin. (1)–(3) nu se pot realiza în timpul sezonului de încălzire.
(5) Deconectările/debranşările prevăzute la alin. (1)–(3) se efectuează numai de către operatorul care are şi calitatea de furnizor, în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării, după verificarea documentelor care dovedesc îndeplinirea condiţiilor cumulative impuse.
(6) Cheltuielile de deconectare/debranşare se suportă de către solicitant.
Art. 31. – Calendarul de respectare a termenelor asumate pentru finalizarea contorizării la nivel de branşament termic şi montarea repartitoarelor de costuri pentru consumatorii de energie

Sigur, e vorba de deconectari / debransari, dar la punctul subliniat este vorba de executarea lucrarii, de golirea instalatiei de lichid, de umplerea acesteia, de aerisiri succsesive.
Va multumesc!
Toate cele bune!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Debransare calorifer pe timpul iernii Dinush Dinush Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema. Un locatar din blocul unde locuiesc a dorit sa se debranseze de la caldura pe motive ca nu locuieste acolo. A ... (vezi toată discuția)
Sigilare calorifere in apartament George21 Serban George21 Serban Se pot inchide si sigila calorifere într-un apartament dintr-un bloc unde caldura este la pausal,pe motiv ca nu locuiește nimeni in apartament? (vezi toată discuția)
Golire si umplere instalatie termica pe timp de iarna irina_karina irina_karina Buna ziua! Voi incepe renovarea totala a unui apartament proaspat achizitionat care necesita imbunatatiri, igienizare totala din motive pertinente. Se vor ... (vezi toată discuția)