avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... O luna de concediu de indemnizatie crestere copil pt. ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

O luna de concediu de indemnizatie crestere copil pt. tata si stimulent

Buna ziua.
Sotia este in concediu de crestere a copilului, optand pt. varianta de 1 an. Copilul implineste varsta de 1 an in 07.02.2016.
Eu, sotul, nu am venituri nici acum si nici pe ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului, fiind administrator(si asociat 50%) la firma proprie, insa nu am salar sau dividente repartizate. Cred ca ma incadrez in categoria: nu indeplinesc conditiile pt. solicitarea concediului de crestere a copilului(acea luna).
Sotia activeaza in mod normal ca si PFA si doreste sa-si reia activitatea inaintea implinirii unui an pt. a obtine stimulentul.
Intrebari:
1. poate beneficia sotia si de a 12 luna de concediu daca eu nu am dreptul si daca da ce demersuri trebuie facute? Daca nu e prea tarziu...mai ar fi vreo 32 de zile...
2. daca nu mai avem ce face atunci reluarea PFA-ului trebuie s-o faca inainte de implinirea varstei de 11 luni a copilului si daca mai poate merge si in luna a 12 tot ea in concediu(platit ma refer), atunci se face reluarea inainte de 1 an, corect?
3. daca nu mai poate merge sotia in continuare si in a 12-a luna in concediu platit, fiind prea tarziu pt. anuntare(daca e asa) mai trebuie sa anunt eu ca si sot ceva, sau doar se depune dosarul pt. solicitarea stimulentului cu reluarea PFA-ului inainte de implinirea a 11 luni a copilului?

Va rog daca mi-ati putea raspunde cat mai urgent.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:59, 5 Ianuarie 2016
Sotia ar trebui sa isi reinceapa activitatea cu data de 06.01.2016, inainte cu o luna de a implini copilul 1 an.
Da aveti dreptate daca nu ati realizat venituri pentru care nu ati platit impozit nu indepliniti conditiile de acordare a indemnizatiei.
Sotia poate beneficia de stimulentul de insertie pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului , in baza unei declaratii sau prin mentionarea in cererea si dfeclaratia pe propria raspundere ca nu ati realizat venituri.
Si trebuie sa depunti un dosar de acordare a stimulentului la primaria sau directia unde ati depus si primul dosar care trebuie sa contina reluarea activitatii de la registrul comertului si declaratia d-voastra , pe langa alte documente (CI, CN , etc)
Sper sa va fie de folos !
1. - Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) atunci mama poate beneficia de CCC pana inclusiv in ziua cand copilul implineste varsta de 1 an.
- Cand a solicitat indemniztie pentru CCC mama trebuia sa depuna si actele prin care sa arate ca tatal nu indeplineste conditiile.
- Sa ia legatura cu AJPIS sa rezilve problema.

2. Daca reia activitatea inainte de a implini coplilul 1 an (chiar si cu o zi inanite) va putea beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.
Buna ziua.
Multumesc de raspunsuri, insa tot nu sunt lucrurile foarte in clar pt. mine.
Inteleg ca neindeplinind condia, eu ca tata, de a solicita concediu, trebuie luat legatura cu cei de AJPIS pt. a declara ca nu am avut venituri si nu pot solicita concediu? Daca da, cine face asta: eu sau sotia? Si atunci poate beneficia sotia in continuare de concediu platit si luna a 12-a si pentru a putea solicita si stimulentul trebuie reluata activitatea cel tarziu in 06.02.2016, avand in vedere ca in 07.02.2016 face copilul 1 an?
Mai ar fi ceva: sotia trebuie neaparat sa revina ca si PFA reactivat pt. a putea solicita stimulentul sau se poate angaja(contract de munca)?
Multumesc anticipat.
1. Sotia trebuie sa depuna la AJPIS o adeverinta fiscala (de la ANAF) din care sa reiasa ca nu aveti venituri in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sau ca ati avut aceste venituri numai in anumite luni din cel 12.

2. In aceasta situiatie sotia va beneficia de CCC si de indemnizatie pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 1 an.

3. Daca vrea sa beneficieze de stimulentul de insertie pana va implini copilul 2 ani va trebui sa reia activitatea inainte de a implini copilul 1 an (chiar si cu o zi inainte).

4. Va beneficia de stimulentul de insertie indiferent unde isi va relua activitatea, ca PFA sau prin incheierea unui contract individual de munca (CIM).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada stimulent insertie crestere copil vali_anghel vali_anghel Buna seara, As dori sa ma ajutati, va rog cu urmatoarea intrebare...pe ce perioada se acorda stimulentul de insertie, raportat la noua lege din 1 iulie 2016? ... (vezi toată discuția)
Declaratie pgabriel28 pgabriel28 Buna ziua.Din cate am inteles eu ca tata trebuie sa dau o declaratie inainte ca, copilul sa implineasca 1 an ca nu beneficiez de indemnizatie de ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie si concediu fara plata pentru crestere copil Bianca_Szel Bianca_Szel Am si eu o nelamurire. Am nascut pe 6 septembrie 2012 si am optat pentru CCC pe 1 an. Caracterul job-ului nu-i permite sotului sa efectueze acel CCC de o ... (vezi toată discuția)