este posibil ca o fapta sa fie sanctionata de 2 ori ( sanctiune pecuniara si sanctiune complementara) atat cu amenda cat si cu deschiderea unui dosar penal?????
care este temeiul legal in baza caruia nu este admis acest lucru??????/
Este logic! O fapta se poate incadra ca infractiune sau , daca nu indeplineste elementele constitutive ale unei infractiuni , poate fi contraventie! Una din doua! B-)
Nu cred ca am inteles prea bine. Este insa posibil ca una dintre fapte sa fie incriminata de legea penala si atunci, pentru acea fapta vi se face dosar penal.
Desi exista opinii care ar sustine ca nu se poate asa ceva, parerea mea este in sensul ca se poate trage la raspundere o persoana chiar daca a fost anterior sanctionata contraventional pentru aceeasi fapta.
Nu este o cauza care sa atraga inlaturarea raspunderii penale.
Din lectura O.G. 2/2001 nu rezulta in mod imperativ imposibilitatea ca o fapta sa constituie in acelasi timp contraventie si infractiune.
Totusi, urmatoarele articole par sa sugereze contrariul:
art 13 alin. 3: Când fapta a fost urmărită ca infracţiune şi ulterior s-a stabilit că ea constituie contravenţie, prescripţia aplicării sancţiunii nu curge pe tot timpul în care cauza s-a aflat în faţa organelor de cercetare sau de urmărire penală ori în faţa instanţei de judecată, dacă sesizarea s-a făcut înăuntrul termenului prevăzut la alin. (1) sau (2). Prescripţia operează totuşi dacă sancţiunea nu a fost aplicată în termen de un an de la data săvârşirii, respectiv constatării faptei, dacă prin lege nu se dispune altfel.
art 30 alin.2: În cazul în care fapta a fost urmărită ca infracţiune şi ulterior s-a stabilit de către procuror sau de către instanţă că ea ar putea constitui contravenţie, actul de sesizare sau de constatare a faptei, împreună cu o copie de pe rezoluţia, ordonanţa sau, după caz, de pe hotărârea judecătorească, se trimite de îndată organului în drept să constate contravenţia, pentru a lua măsurile ce se impun conform legii.
De asemenea, legile speciale cuprind sintagme de genul "urmatoarele fapte constituie contraventie daca nu au fost savarsite astfel incat sa constituie infractiuni".....
Oricum, cred ca ar fi necesar sa cunoastem circumstantele concrete - despre ce fapta e vorba, ce sanctiune contraventionala a fost aplicata si pentru ce infractiune ar urma sa se deschida dosar penal...
speta este uramtoarea: o persoana a provocat scandal intr-un bar sub incidenta bauturilor alcoolice si a batut alta persoana; i s-a intocmit proces verbal, a fost amendat cu 1100 lei si urmeaza sa i se intocmeasca dosat penal pentru aceasta fapta. Este posibil ca pentru aceasta fapta sa fie sanctionat ata cu amenda cat si cu dosar penal???