avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Reabilitarea de drept
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Reabilitarea de drept

Buna. Am fost condamnat in 2011 pt complicitate la furt calificat pe o perioada de 1 an si 6 luni cu o perioada de proba de 3 ani. A trecut acest termen si avocatul mi-a zis ca nu trebuie sa fac reabilitare pt ca se face automat reabilitarea de drept. Acum sunt in elvetia si incerc sa imi fac actele pt drept de munca. Oare s-a sters tot din cazier? Ei o sa poata sa vada daca am fost condamnat, sau avocatul meu a avut dreptate si s-a facut reabilitarea de drept fara sa mai merg in instanta? Va multumesc anticipat
Buna ziua,
Teoretic asa este, ati fost reabilitat de drept si in cazierul CARE VA ESTE INMANAT NU AR TREBUI SA APARA NIMIC.
Practic: solicitati un cazier acum si vedeti daca s-a operat reabilitarea. Daca nu va trebui sa faceti demersurile necesare.
Daca se solicita cazierul de dumneavoastra, nu apare nimic, daca se solicita de o instanta sau alte institutii, apare tot chiar daca ati fost reabilitat.
Reabilitarea face ca, in situatia savarsirii unei alte fapte, sa nu existe recidiva dar nu sterge fapta ca si cum nu ar fi existat.
Multumesc frumos. Eu ma aflu in Elvetia. Cum as putea cere un cazier? Poate sa mearga o ruda de gradul intai_
Persoanele domiciliate în străinătate pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.
Reabilitarea de drept este acea forma a reabilitarii care opereaza in virtutea legii, fara a fi necesara cererea fostului condamnat pentru obtinerea ei, aceasta fiind considerata ca dobandita de condamnat in momentul cand s-au realizat conditiile de reabilitare.

In cazul in care condamnatul nu a savarsit din nou o infractiune inauntrul termenului de incercare si nici nu s-a pronuntat revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in baza art. 83 si 84, el este reabilitat de drept."

Asadar, reabilitarea de drept intervine dupa implinirea termenului de incercare.

Daca aveti interes, aveti dreptul si de a solicita pe cale judecatoreasca constatarea reabilitarii.

Hotararea instantei de judecata, in acest caz, nu este una pentru acordarea reabilitarii, ci doar pentru constatarea reabilitarii de drept.

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cazier mar17 mar17 In data de 28/06/2011 am primit sentinta de 1 an si 2 luni cu suspendare pt conducere sub influenta bauturilor alcoolice fara accident . Dupa cat timp mi se ... (vezi toată discuția)
Stergerea cazierului judiciar Paul112 Paul112 Buna ziua in 11 octombrie 2011 am primit sentinta definitiva si irevocabila , 8 luni închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pentru ... (vezi toată discuția)
Cerere stergere cazier judiciar blagapaul blagapaul Buna ziua,am si eu o intrebare legat de stergerea unui cazier judiciar,si anume am avut condamnare 2 ani cu suspendare in urma unui accident rutier cu ucidere ... (vezi toată discuția)