Buna seara,
Un angajat al unei societati a parasit locul de munca in urma cu 3 ani fara sa semneze o demisie si ,actualmente, departamentul de resurse umane o pastreaza in Revisal si pe statul de salarii cu venit zero iar in pontaj este trecuta ca nemotivat.La data cand respectiva persoana a parasit, neanuntat, serviciul nu s-au luat masurile legale pentru a se desface contractul de munca.
In conditiile actuale cum poate fi inchis contractul de munca al respectivei persoane?
Multumesc!
Contractul individual de munca poate fi desfacut disciplinar pentru absente nemotivate.
1. Pasii necesari efectuarii cercetarii disciplinare sunt:
- intocmirea referatului de sesizare;
- Constituirea comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii (sau persoana imputernicita de angajator);
- convocarea autorului faptei la efectuarea cercetarii disciplinare;
- ascultarea salariatului;
- intocmirea raportului efectuarii cercetarii disciplinare;
- emiterea deciziei de sanctionare.
2. Un dosar de cercetare va cuprinde:
- referatul de sesizare privind savarsirea abeterii disciplinare
- decizia de numire a comisiei de cercetare disciplinara sau a persoanei imputernicite, care va cuprinde aspectele privind atributiile acesteia, durata cercetarii etc.
- procesul-verbal al comisiei care va contine si propunerea de sanctionare.
Concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.
art. 251 C.mun.
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
Multumesc pentru raspuns! Problema este ca nu mai locuieste la adresa din contractul de munca si alta nu cunoastem.In conditiile in care o convocam prin scrisoare cu confirmare de primire,din care v-a rezulta clar ca nu mai locuieste acolo daca nu v-a semna primirea, putem finaliza procedura in lipsa?
Multumesc mult de ajutor!
Da, s-au primit de un executor poprire pe salariu pentru respectiva,am incercat sa o gasim dar nu am reusit.Mai trimitem o convocare,asa cum m-ati sfatuit.Multumesc!
Absente
comancorinaadelina
Buna seara ,
Am un salariat cu CIM pe perioada de 3 luni; (contractul inceteaza de drept in februarie 2016) de 2 zile absenteaza nemotivat, noi nereusind sa ... (vezi toată discuția)