avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... I.I. este microintreprindere?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

I.I. este microintreprindere?

Buna seara. Acum cu nebunia asta cu Noul cod fiscal, va rog daca se poate sa ma lamuriti si pe mine.
Eu am un I.I. din 2014, platitor de TVA. Am si 3 angajati.
In contextul Noul Cod fiscal, eu cu aceasta I.I. intru in acele conditii de PFA, cu plata noii taxe de 10.5% sau de microintreprindere cu impozitul mai mic?

Desemenea, in conditiile in care as dori sa trec la SRL, dar direct platitor de TVA, ca si cum ar fi o continuare a I.I.-ului, se poate?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 10:10, 8 Ianuarie 2016
Nu puteti sa treceti direct la srl. Adica trebuie sa va deschideti srl in paralel cu I.I., sa vindeti ce aveti achizitionat pe I.I. cu factura catre srl si apoi sa radiati I.I.
Nu ati spus ce activitate desfasurati, daca va tineti singur contabilitatea pentru I.I? Vor fi ceva costuri destul de semnificative pentru deschiderea srl-ului.
Eu zic ca nu renteaza doar pentru un an, caci din 2017 vor incepe sa puna cass si pe dividende.
Am un magazin cu piese auto. Contabilitatea momentan mi-o tin singur. Dar, totusi, I.I.-ul are acelasi regim fiscal ca si PFA-ul, chiar daca am angajati?
Mentionez ca eu sunt angajat in alta parte cu contract de munca si platesc toate darile catre Stat.

Multumesc
Da, la pfa si I.I. se tine aceeasi contabilitate si au acelasi regim fiscal.
Daca veti opta pentru srl, cal putin pentru intocmirea si semnarea bilantului anual va trebui sa apelati la un contabil autorizat membru ceccar. La srl va mai apare o declaratie care se va depune la trimestru cu impozitul pe venitul microintreprinderii.
Nici intr-un caz, nici in altul, nu mai conteaza ca mai aveti in alta parte un contract de munca valabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii la stat srl sau pfa consultanta hr gbrlcostache gbrlcostache Sunt angajata la privat in domeniul HR.Doresc sa stiu ce alta forma de organizare m-ar avantaja, daca nu as mai fi angajata si as avea SRL sau PFA, sau ce mai ... (vezi toată discuția)
Pfa si angajat la un srl Crista11 Crista11 Buna ziua! Sunt angajata la un SRL cu norma intreaga si perioada nedeterminata. Vreau sa-mi deschid o firma de prestari servicii, dar sa raman angajata in ... (vezi toată discuția)
Sfaturi infiintare firma IuliaBoangher IuliaBoangher Buna ziua, In cazul unei persoane somere de peste 45 ani care doreste sa desfasoare o activitate pe cont propriu, cum ar fi mai bine sa se inregistreze din ... (vezi toată discuția)