avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Un caz de succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Un caz de succesiune

Buna seara.
Va cer si eu sfatul intr-un caz mai ciudat. Avem un imobil:
- 50% din el se afla in proprietatea persoanei A.
- 50% -proprietarul X decedat, iar mostenitorii legali ai acestuia sunt persoanele A, B si C. Exista o decizie judecatoreasca venita cu cateva luni inaintea decesului care spune ca X devine proprietar pe acei 50%, dar, in schimb, este obligat sa plateasca o suma fixa de bani catre persoana Y (fostul proprietar), suma ce reprezinta aproximativ 85% din valoarea acelei jumatati de imobil (asta facand relativ neinteresanta valoarea ramasa pentru B si C)
Persoana C refuza sa participe la taxa de succesiune, sau orice alta forma de judecata spunand ca nu o intereseaza cazul indiferent de suma. Se pare ca fara prezentarea unuia dintre mostenitori nu se poate efectua taxa de succesiune.
Intrebarile ar fi:
- cum isi poate recupera Y banii?
- cum poate valorifica A apartamentul?
Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 22:00, 8 Ianuarie 2016
Buna seara,
Oricare parte interesata in dezbaterea unei succesiuni se poate adresa instantei chemand restul mostenitorilor ca parati.
Daca unul din parati nu se prezinta nu are nicio importanta. dosarul se judeca si se stabileste cine ia bunul in materialitate si cui plateste sulte sau/si pasiv al succesiunii.
-ce inseamna pasiv al succesiunii?

Sa inteleg ca daca persoana A (avand cea mai mare parte) face actiune in instanta, judecatoria poate sa-i dea ei tot imobilul cu obligatia de a le plati o suma de bani celorlalti mostenitori, indiferent daca acestia se prezinta sau nu la judecata?

Ce se intampla daca A, B si C nu fac nimic, iar Y deschide actiune in judecata? Sub ce forma ar putea sa-si recupereze acea suma de bani, atata timp cat nu stiu cum poate fi executata doar jumatate din imobil?
Ultima modificare: Vineri, 8 Ianuarie 2016
dragos79, utilizator
Suma datorata de defunct altora = pasiv al succesiunii.
Y poate sa solicite deschiderea succesiunii si preluarea de el a bunurilor in contul datoriei.
Da, ORICARE dintre mostenitori poate sa-i cheme pe ceilalti in instanta sa dezbata succesiunea.
Ultima modificare: Vineri, 8 Ianuarie 2016
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este procedura? dalela23 dalela23 acum ceva timp X a avut un teren. la un moment dat i-s fost luat de stat si o data cu legea 18/1991 cred i-au fost retrocedate 10 ha / familie. X are 2 ... (vezi toată discuția)
Masa succesorala redusa in dauna fiului din prima casatorie ionmoisil ionmoisil - bunicii a si b au avut 2 fii, x si y; - certificat de mostenitori in urma decesului bunicului a in cotele legale pentru bunica b si cei doi fii x si y ;- ... (vezi toată discuția)
Pasivul succesoral owner owner Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati cu niste detalii referitoare la dezbaterea unei succesiuni. Speta este urmatoarea. X, unic mostenitor al parintilor ... (vezi toată discuția)