avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca si rezidentiat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca si rezidentiat

Buna ziua,
Sunt farmacist si lucrez intr-o institutie de stat cu contract de munca individual 8 ore pe zi 5 zile pe saptamana. Pentru acest post am promovat un examen. Programul de lucru al institutiei pentru postul meu este 8-16. Din pacate pentru farmacisti singura modalitate de perfectionare in domeniu si singura sansa de a avansa din punct de vedere profesional este Rezidentiatul. Acesta presupune un contract de munca de 7 ore zilnic 5 zile pe saptamana cu stagii care se efectuaza si dimineata. Intrucat orele pentru cele 2 contracte de munca se pot suprapune am stabilit cu angajatorul reducerea contractului cu institutia de stat la 4 ore. Din pacate angajatorul refuza sa-mi treaca in actul aditional de reducere a normei de lucru mentiunea " pe perioada efectuarii studiilor 2016...2018". Exista vreo posibilitate legala ca sa-mi pot relua norma intreaga la finalizarea studiilor sau sunt 100% la mana angajatorului? Mentionez ca specializarea pe care o fac vine in sprijinul activitatii mele la institutia de stat. De asemenea precizez ca institutia de stat nu mi-a platit niciodata vreo forma de formare profesionala intrucat nu namai ca nu incurajeaza dar se pare ca si descurajeaza acest lucru la angajatii sai. Multumesc! Cu stima, farmacista.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:05, 9 Ianuarie 2016
Art. 41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

Asadar, regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala a c.i.m. - felul muncii - numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege,si anume :
- delegarea
- detasarea
- în cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.

In speta, daca se modifica acum raportul de munca privind timpul de munca - de la norma intreaga la timp partial - , pentru a reveni la norma intreaga va trebui sa aveti si acordul angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract individual de munca cu timp partial danielanic danielanic Sunt in situatia in care angajatorul, pentru flexibilitatea timpului de lucru, imi propune modificarea cim incheiat pe perioada determinata printr-un act ... (vezi toată discuția)
Modificarea duratei muncii irinarauta irinarauta Buna ziua tuturor, Va rog sa-mi spuneti daca in calitate de angajator am posibilitatea legala sa modific in contractul angajatilor, la capitolul durata ... (vezi toată discuția)
Modificare norma de lucru fara acordul angajatului georgiana23 georgiana23 Buna ziua! Sunt angajat la o societate comerciala cu 3 angajati, de 2 ani si 6 luni. Cand m-am angajat mi s-a facut un contract de munca in care figurez cu ... (vezi toată discuția)