Cel mai simplu ar fi sa cumpărați pe cote părți.
Problema este ca nu cred ca veți plati în mod egal întotdeauna.
E bine sa aveți în vedere tot ce s-ar putea face și e mult de analizat și discutat.
E bine sa țineți minte ca actul semnat asa rămâne. ..
Nu e bine nici sa cumpărați ceva daca nu este finalizata lucrarea.
Va puteți lovi rau de tot amândoi asa.
Depinde și ce clauze vrea dezvoltatorul.
Buna ziua,
Va sugerez sa verificati actul pe care urmeaza sa il incheiati la notarul impus de dezvoltator. Ei de obicei spun ca faceti vanzare cumparare cu plata in rate si cand trebuie sa semnati de fapt e un antecontract cu promisiunea verbala ca "veti deveni proprietar cand achitati ultima rata" =veti face vanzarea cumpararea la finalul celor 10 ani de platit rate.
Inainte sa oferiti 30.000 euro avans, va sugerez sa faceti urmatoarele demersuri:
-cereti toate actele in copii, sa le verificati impreuna cu un avocat, nu mergeti pe ideea "notarul nu verifica actele? pentru ce il mai platesc si pe el?"
-vedeti cine este proprietarul in acte (de obicei asa zisul "dezvoltator" sau "reprezentatul dezvoltatorului" e un agent imobiliar care va spune ca nu ia comision, dar a marit pretul cu 2000-3000 euro si are procura din partea dezvoltatorului). Intrati pe www.portal.just.ro cautati-l pe vanzator dupa nume, pentru a vedea daca are procese. Am intalnit cazuri cand vanzatorul e in executare silita, in proces cu ANAF-ul si el incearca sa instraineze bunurile pentru a se sustrage executarii. Actul de vanzare cumparare daca este facut in scopul fraudarii creditorilor, nu este opozabil tertilor, astfel va puteti gasi in situatia cand creditorul va anuleaza actul, va executa apartamentul si ramaneti fara casa si fara bani. E adevarat va puteti indrepta impotriva vanzatorului si daca nu are bunuri, nu aveti ce sa ii luati.
-metoda dobandirii terenului este foarte importanta, ce a fost acolo inainte, daca e contruit in padure, in parc, pe domeniu public (sunt destule cazuri in Buc)
-daca are ipoteca pe teren sau pe apartament
-daca incheiati antecontract la notarul agreat de dezvoltatorul, pe langa onorariul dublu, la vanzare cumparare va puteti astepta la discrepante intre promisiunile din antecontract, cele verbale(foarte generoare, care nu sunt trecute nicaieri) si ce scrie efectiv in contractul de vanzare cumparare
-regimul de inaltime al zonei este relevant, sunt destule blocuri noi cu un numar de etaje mai mare decat cel din planul urbanistic al Bucurestiului (am intalnit 12 etaje in zona unde sunt acceptate 3+ mansarda), aici pot aparea litigii
-intretinerea lunara si costurile, daca sunt repartizate legal, unele pe cota indiviza altele pe nr de persoane, sau cand a constituit asociatia de proprietari, dezvoltatorul le-a pus pe toate pe nr de persoane(in mod abuziv) si veti plati 1500-2000 lei/luna intretinerea la 2 camere, iar de aici va trebui sa va judecati cu el
-referitor la tehnologia de contructie(ideal este sa mergeti pe santier sa masurati grosimea barelor de fier), dar din moment ce blocul este finalizat, nu puteti sti cat fier exista in beton in realitate, dar cu siguranta in proiect este conform normelor legale
Cunosc aceste detalii pentru ca le-am intalnit in practica, am agentie imobiliara si am intalnit destui dezvoltatori in sectoarele 2,3 si 4.
Va doresc mult succes, atentie mare la acte si eventual deschideti noi subiecte pe forum daca vi se par neclare detaliile juridice.