avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu pentru ingrijirea copilului acordat tatalui
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu pentru ingrijirea copilului acordat tatalui

Buna ziua,
Sunt insarcinata si urmeaza sa nasc la sfarsitul lui iulie 2016. Sunt P.F.A.din 2013, dar nu am platit decat asigurarile de sanatate obligatorii, nu si acel procent optional care permite alocarea platii pt concediul de maternitate. In primul rand, as dori sa stiu daca in aceasta situatie voi beneficia de vreo suma de bani din partea statului. In al doilea rand, tatal copilului ar dori sa isi ia concediu pentru ingrijirea copilului incepand din ianuarie 2017 si pana in iulie 2017. Este posibil acest lucru? Sau este obligatoriu sa si-l ia incepand cu data nasterii copilului? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:51, 11 Ianuarie 2016
1. Beneficiati de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 84 lei lunar pana la 18 ani.

2. Concediul crestere copil (CCC) se acorda numai la cerere iar tatal copilului poate beneficia oricand de CCC si indemnizatia aferenta daca solicita acest lucru pana implineste copilul 2 ani.
Va multumesc! As mai dori sa va intreb daca in situatia descrisa mai sus, avand in vedere ca tatal isi va lua doar 6-7 luni CCC si eu deloc, el va putea beneficia de acel stimulent de insertie?
1. Daca opteaza pentru CCC pana la varsta de 1 an va beneficia de stimulentul de insertie daca reia activitatea inainte de a implini copilul 1 an (chiar si cu o zi inainte).

2. - Daca opteaza pentru CCC pana la varsta de 2 ani va beneficia de stimulentul de insertie daca reia activitatea dupa ce implineste copilul 1 an.
- Daca reia activitatea inainte de a implini copilul 1 an va primi stimulentul de insertie dupa ce va implini copilul 1 an.

Ultima modificare: Luni, 11 Ianuarie 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil pentru tata ramqby ramqby Buna ziua! As dori sa stiu daca tatal isi poate luna acea luna de concediul pentru copil in prima luna a nasterii copilui,timp in care mama este in concediu ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie ggrumezescu ggrumezescu buna ziua, va rog sa ma lamuriti in urmatoarea chestiune legata de stimulentul de insertie daca tatal copilului depune cerere pentru CCC pentru 1 an si ... (vezi toată discuția)
Conditii pentru ccc elam elam Buna ziua ! Copilul s-a nascut pe data de 26.08.2015, iar tatal, salariat, ( mama nu a lucrat ), doreste suspendarea CIM incepand cu 01.09.2015 pentru ... (vezi toată discuția)