avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Traducere facturi !
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Traducere facturi !

Buna ziua.
Am cautat pe forum si nu am gasit daca e necesar ca in contabilitate sa fie traduse facturile din alte limbi. Facturile in engleza, germana etc. trebuiesc neaparat traduce in lb rom? Si daca da, care este acea lege ce impune acest lucru? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mrbilly , utilizator 22:31, 28 Iulie 2009
Nu este obligatoriu sa traduceti facturile. B-)
Ultima modificare: Marți, 28 Iulie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
din norme cod fiscal :

72. (1) Factura prevăzută la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal va fi întocmită în orice limbă oficială a statelor membre ale Uniunii Europene, dar la solicitarea organelor de control trebuie asigurată traducerea în limba română. Baza de impozitare poate fi înscrisă în valută, dar dacă operaţiunea nu este scutită de taxă, suma taxei trebuie înscrisă şi în lei.

si din codul fiscal :
art 155 - facturarea
(11) România va accepta documentele sau mesajele pe suport hârtie ori în formă electronică drept facturi, dacă acestea îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezentul articol.

Interpretare : daca o factura indeplineste conditiile de la art 155 devine doc justificativ , iar in ce priveste limba in care e scrisa , nu e necesar a fi tradusa , dar , la un control , puteti fi rugati sa faceti asta .
Iar daca factura vine dintr-un stat ce nu e membru al UE (si nu este intr-o limba oficiala a statelor UE) cum procedam ?
Ultima modificare: Marți, 28 Iulie 2009
mrbilly, utilizator
o traduci!
Daca e in chineza, stii cumva limba chineza si poti opera in contabilitate? Si ai aceeasi pretentie de la inspectorii fiscali?!
Nu, dar poate e in turca. ;-) Atunci trebuie sa o traduc ? :-(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Traducere autorizata invoice? danany danany Daca cumpar pe firma diferite produse dintr-o tara din UE, in baza unei facturi, in momentul inregistrarii in ROMANIA, acea factura trebuie tradusa de un ... (vezi toată discuția)
Pfa factura in valuta rodica_mo rodica_mo Buna ziua, Ca PFA neplatitor de TVA care desfasoara activitate de consultanta tehnica pentru un client extern pot sa emit o factura in valuta? Clientul vrea ... (vezi toată discuția)
Este legala emiterea facturilor in valuta ? enemarcel@yahoo.com enemarcel@yahoo.com Dupa cunostintele dumneavoastra este legala emiterea de facturi in valuta? Mentionez ca este vorba de o agentie de turism unde ofertele apar de multe ori in ... (vezi toată discuția)