(2) Oricare dintre părţi poate opune lucrul anterior judecat într-un alt litigiu, dacă are legătură cu soluţionarea acestuia din urmă.
Aceasta este o exceptie de procedura ?Daca da aceasta o poate invoca si instanta chiar daca partea adversa nu a invocat-o in aparare?Este obligatoriu sa fie pusa in discutie contradictorie a partilor?
Exceptia autoritatii de lucru judecat poate fi pusa in discutie din oficiu si de instanta, dar, nu este obligata, mai ales cand nu are cunostinta de existenta ei,este interesul partii sa o puna in discutie, trebuie pusa in discutia contradictorie a partilor.
Este obligata instanta sa aduca la cunostinta partilor acest aspect si binenteles sa fie pus in discutie contradictorie pentru a se pune concluzii de ambele partii?
Dupa cum se vede am postat in acelasi timp cu domnul avocat danpopescu.
Situatia este in felul urmator.Am avut un dosar in prinul ciclu procesual .Parata a invocat exceptia autoritatii de lucru judecat. Instanta a admis aceasta exciptie . Am depus apel ,mi-a fost admis apelul cu trimitere la rejudecare aceleasi instante intrucat instanta de fond a interpretat gresit si aplicat gresit EXCEPTIA AUTORITATII DE LUCRU JUDECATA. Dupa mai multe sedinte de judecata am ajuns in faza de inchidere a dezdezbaterilor si a fost deschise dicutiile pentru ase pune concluzii pe fondul cauzei. In considerentele sentintei am regasit ca instanta in baza art 431 alin 2 retine efectul pozitiv al lucrului judecat de aceasta data. In momentul cand s-au pus concluzii pe fondul cauzei nici parata si nici instanta nu au invocat sub nici o forma acest aspect. Ce parere aveti ? Era obligata instanta sa-mi aduca la cunostinta acest aspect sa imi pot expune si eu pdv. Efectiv sa ma apar?