avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pontaj Zile Libere Nationale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pontaj Zile Libere Nationale

Buna seara ,
Am si eu o nelamurile : in luna Decembrie am avut 3 zile Nationale in care am lucra ( in total 24 de ore) care mi-se vor plati cu un spor de 100%.
Insa angatorul sustine faptul ca aceste 24 de ore se vor scadea ( pe motiv ca sunt platite dublu) din pontaj si practic in luna Ianuarie va trebuie sa muncesc in plus aceste 24 de ore!
Este legal asa ceva ? daca nu imi puteti spune cum ii pot dovedi angajatorului ca acesta incalca legislatia munci?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:31, 12 Ianuarie 2016
Salariatilor care lucreaza in zilele de sarbatoare legala li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, iar in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Art. 142 C.mun.
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
va multumesc pentru raspuns! orele se vor plati cu un spor de 100 % dar problema este ca angajatorul ne obliga sa le recuperam in urmatoarea luna...
de exemplu din cele 160 de ore lucrate se scad ce 24 nationale ( pentru ca angajatorul sustine ca legea nu ii interzice sa faca asa ceva) deci practic pe fluturasul meu de salariu vor figura :
136 de ore platite 100%
24 de ore platite 200%
Iar luna urmatoare ne obliga sa le recuperam pe acestea 24!!!
este legal? daca nu ma pot adresa itm-ului?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va puteti adresa ITM-ului si/sau Inspectiei Muncii -for ierarhic superior ITM-ului.

Nu este corect cum doreste sa procedeze acel angajator...orele lucrate nu se mai pot compensa cu timp liber, deoarece s-a acordat acel spor la salariu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare si ore lucrate in sarbatori legale MargaretaElena MargaretaElena Buna ziua, lucrez intr-o firma unde angajatii lucreaza doua zile cu doua zile libere astfel: 11 ore in prima zi, 12 ore in a doua zi si apoi are doua zile ... (vezi toată discuția)
Liber pentru orele suplimentare cezarpaul cezarpaul In situatia in care in luna in care s-au lucrat 12 ore sarbatori legale norma de ore a fost depasita cu 12 ore ( s-a lucrat 172 ore / 160 ore norma ) ... (vezi toată discuția)
Calcul ore lucrate in zile de sarbatoare maria_2012 maria_2012 Buna ziua si Craciun fericit tuturor. Astazi de Craciun lucrez, voi lucra si maine deoarece am #-oserviciu de 12/24. Cum mi se calculeaza efectiv plata ... (vezi toată discuția)