Dosar pe rol: 4135/866/2015, Judecatoria Pascani-Iasi
Civil, Fond, Actiune in constatare
In anul 2003-Iunie Asociatul firmei mele a plecat cu toata familia in Canada si datorita faptului ca am fost scutiti de impozit pe profit 5 ani eram obligati sa functionam 10 ani pentru a nu plati retroactiv impozitul, dobanzile si penalitatile si la acea data mai era 1 an si jumatate pina la implinirea celor 10 ani, fapt de care am fost pacalit de acesta ca daca nu inchid firma in acest interval nu va pretentii de nici un fel referitor la patrimoniu, etc. Insa dupa ce a trecut aceasta perioada la cca 2 luni primesc un E.mail precum ca s-a rasgindit si sa impartim frateste patrimoniu firmei care consta intr-un imobil cu o vechime de peste 55 de ani si un teren de cca 1000mp de care am ramas uimit, insa m-am conformat si am cazut de acord. Am mers la Notar cu mama sa care avea o Procura generala ca sa facem actele necesare, insa Notarul ia zis Mandatarei ca Procura respectiva nu este valabila pentru aceasta procedura de impartire a patrimoniului societatii ci trebuie o Procura specifica acestei proceduri si mi-a dat o CIORNA pe care sa o transmit asociatului prin E.mail, lucru facut si confirmat, insa a trimis 3 procuri la intervale de cca 45 de zile intre ele, din care nici una neconforma la care Notarul ne-a recomandat ca o ultima varianta sa facem un Contract de v-c si fiind lipsit de prevederile legislative am cazut de acord cu aceasta varianta pe motivul ca nu voi fi supus actiunilor fiscale, fapt contrariu care l-am descoperit dupa consultarea cu Contabilul firmei, dar dupa ce semnase contractul si aducindu-i la cunostinta Notarului, a zis ca nu e nimic, ca vom face un Act aditional la Contract, fapt realizat la cca 3 saptamani de acord cu cea de a 2-a parte din contract, in care o fost pusa o suma calculata de Notar dupa vechimea imobilului, deci serioasa si nu fictiva, incheiat la data de 16 Mai 2006 cu termen scadent la data de 01.02.2007. La data de 20.02.2007 am emis si o Factura fiscala pe numele asociatului cu adresa din Canada pe care i-am inmanat-o lui Mandatara sa,
A trecut si de termenul scadent si nici pina in prezent nu a achitat acea sulta prevazuta in Actul aditional. De ce o numesc sulta pentru ca partea care a ales-o diferea de partea mea cu mult si acea suma prevazuta in acel act era tocmai diferenta de pret pentru egalizarea impartirii patrimoniului societatii.
De atunci am mai facut anumite acte intre noi prin care dintotdeauna stipulam despre aceasta Neplata si anul trecut am vazut ca fostul asociat, care s-a retras din societate cu mentiunea ca nu va avea pretentii ulterioare de nici un fel din anul 2006, prin Mandatara sa a scos acest imobil la VANZARE, care initial a zis ca il va folosi ca sediul de firma pentru produsele care le va trimite din Canada, amageala !!!. Dar pentru acest lucru obligatoriu trebuia sa faca Carte Funciara unde a fost depistat ca are aceasta creanta neachitat din anul 2007 catre firma a carui asociat a fost si ia mai mers ca la celelate unitati furnizoare de utilitati: gaze, electrica, apa, salubritate, etc. unde s-a dus numai cu Contractul de v-c initial fara Actul aditional in care era stipulat ca suma a fost platita de cumparator.
Datorita acestui fapt intimpinat la eliberarea CF s-a consultat cu avacata care il reprezinta in acest Dosar, care la pus in tema ca daca nu a achitat acea suma dupa 3 ani se prescrie in mod automat, fapt care prin prevederile NCPC nu mai este asa ci numai la cerere si prin intimpinare cu Creditorul (Vanzatorul).
De acest fapt cu prescrierea nu am stiut nici eu si nu am stiut sa vin cu Somatii de plata, respectiv cu Executare silita, ci doar cu dovedirea ca in fiecare act pe care l-am facut ulterior, asa cum arata mai sus, am stipulat aceasta neplata, acte semnate de mandatara sa, insa conform art.639, al.(1) Actul autentificat de Notarul Public reprezinta titlul executoriu, ca in cazul de fata, de asemenea si Factura fiscala conform NCF.
Am primit in data de 27 Oct.2015 o Comunicare Adresa de la Judecatoria Pascani cu obligatia de depune intimpinarea, fapt care l-am si facut, iar acum in data de 13 Ianuaire 2016 sunt citat in Proces civil, in calitate de parat, cu fostul asociat impreuna cu sotia sa , in calitate de Reclamant care cere prescrierea, crezind ca poate beneficia cu aceasta gaselnita de neplata acestei creante.
In data de 12 Decembrie 2015 am trimis Somatie de plata cu valoare si cu Confirmare de primire pe care am atasat-o in intampinare si acum am cerut conform cu prevederile NCPC prin cerere: Anularea cererii de prescriere inaintat de Reclamant; Dobndirea creantei pe cale amiabila conf.art 12 NCPC sau a art.1361 CC; Rambursarea sumei care a reprezentat actele notariale, care era de datoria Cumparatorului; Admitere Cererii Reconventionala cu rugamitea sa fie dezbatuta odata cu activitatea principala din acest litigiu si in final ANULAREA Contractului de vanzare-cumparare, respectiv cu actele aditionale cu rezerva dreptului de propietate care urmeaza dupa achitarea pretului integral prevazut in NCPC, daca prin aplicarea tuturor regulilor de intampinare refuza in mod categoric plata acestei sulte prevazuta in Actul aditional la Contract.
Intrebarea este: credeti ca voi avea castig de cauza in aceasta batalie neasteptata ? Astept confirmarea dvs. cit se poate de repede. MP