Am doua salariate care sunt gravide insa nu mi-au adus inca dovada care este ceruta de lege (adeverinta de la medic ). Intrebarea mea este : ce trebuie sa faca angajatorul? In mometul in care vor pleca in concediu pentru cresterea copilului ce trebuie sa plateasca angajatorul si cum le inlocuieste?
Daca nu imi adus aceasta dovada cum trebuie sa procedez?
1.Din OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca (daca imi dati o adresa de e-mail pe mesaj privat va trimit toata OUG):
ART. 3
(1) Salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) au obligaţia de a se
prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care
sa le ateste starea.
(2) In cazul in care salariatele nu indeplinesc obligaţia prevăzută la
alin. (1) şi nu informează in scris angajatorul despre starea lor, acesta
este exonerat de obligaţiile sale prevăzute in prezenta ordonanta de
urgenta, cu excepţia celor prevăzute la art. 5, 6, 18, 23 şi 25.
2.In termen de 10 zile lucratoare de la data la care angajatorul a fost anuntat in scris de catre o salariata ca este gravida, acesta are obligatia sa instiinteze medicul de medicina muncii, precum si inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza isi desfasoara activitatea.
3.Plecarea in concediu crestere copil se face in baza unei cereri din partea angajatei dupa terminarea celor 126 zile de post si prenatal. Suspendarea CIM-ului se face in baza unei decizii la care se ataseaza cerererea salariatei si certificatul de nastere al copilului . Inlocuirea se face cu CIM pe perioada determinata , perioada fiind a doua zi cand copilul titularei implineste 2 ani .
4. Ar trebui sa le explicati ca este in avantajul lor sa declare in scris starea de graviditate .
Multumesc mult pentru raspuns.
Mai am o intrebare : ce contributii plateste angajatorul pentru cele doua persoane gravide si mai exact care sunt procentele?
Asupra indemnizaţiei de maternitate nu se datorează impozit pe venit, contribuţie de asigurări sociale de sănătate şi contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate. Contribuţia de asigurări sociale (CAS) se datorează, pentru această perioadă, asupra salariului de bază minim garantat in plată raportat la numarul de zile lucrătoare de prestatie şi se reţine de angajator din indemnizaţia de maternitate.
In perioada concediului de crestere si ingrijire copil, c.i.m. al salariatei este suspendat.Ea va primi indemnizatia din partea statului.
Atentie! Nu confundati concediul de maternitate ( pre si post natal care este platit de societate, in baza certificatului medical adus de angajata in cauza, dar va fi suportat din fondul asigurartilor de sanatate) cu concediul de crestere si ingrijire copil.Dvs. la care va referiti?