avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament autentic fara stiinta legatarului. Cum se ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament autentic fara stiinta legatarului. Cum se dezbate succesiunea?

Buna ziua,

As dori sa va intreb, ce se intampla in urmatoarea situatie:
Exista un testament autentic despre care nu stie nici beneficiarul ei. In testament este identificat prin nume, cnp, adresa actuala.
Ce se va intampla la dezbaterea succesiunii cand notarul va interoga registrul electronic si va afla de existenta testamentului?
Are notarul obligatia de a intreprinde niste masuri pentru anuntarea legatarului? Si daca acesta va avea alta adresa decat cea mentionata in testament?
Cat timp are la dispozitie acest legatar de a accepta succesiunea daca initial nu a stiut ca este mostenitor?

Mutumesc frumos tuturor celor care vor da raspuns la oricare dintre intrebari.
Ultima modificare: Marți, 12 Ianuarie 2016
pensionar1, utilizator
Cel mai recent răspuns: pensionar1 , utilizator 20:01, 13 Ianuarie 2016
Buna ziua,

Nu exista obligatia pentru cel care lasa mostenirea de a anunta legatarii de existenta testamentului intocmit in favoarea lor (ganditi-va ca ar putea exista si situatia in care acestia ar putea fi interesati sa "grabeasca" deschiderea succesiunii), nici pentru legatari de a se interesa de un eventual testament.

Termenul de optiune succesorala este de un an si curge, in cazul de fata, din momentul in care legatarul a cunoscut sau trebuia sa cunoasca existenta legatului, testamentul fiind descoperit dupa deces.

Notarul va fi obligat sa ia masurile necesare pentru anuntarea legatarului.
Multumesc mult de raspuns.
Avem si o baza legala in ceea ce priveste obligatia notarului de a "cauta" mostenitorul din testament?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune neprezentare ContSters48919 ContSters48919 In caz ca unul sau mai multi posibili succesori nu se prezinta de 2 ori la rand in urma citatiei la notarul desemnt pentru succesiune, ce se intampla ? (vezi toată discuția)
Se poate accepta o succesiune printr-un înscris sub semnătură privată? utillllizator01 utillllizator01 Buna ziua, Am si eu o intrebare: inscrisul sub semnatura privata prin care am acceptat mostenirea de pe urma defunctului meu tata trebuie comunicat ... (vezi toată discuția)
Mostenire-procedura in cazul in care mostenitorii directi (copiii defunctului) vor sa renunte la mostenire in favoarea unui nepot (copil al unuia dintre copiii defunctului) aureliao2015 aureliao2015 Buna dimineata Care este procedura in cazul in care mostenitorii directi (copiii defunctului) vor sa renunte la mostenire in favoarea unui nepot (copil al ... (vezi toată discuția)