avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul muncii

Buna seara

fiica mea, studenta fiind, a lucrat in timpul vacantei de vara la un restaurant, ocupand postul de ospatar si avand baza legala Contract individual de munca.
Intrucat la sfarsitul sezonului au refuzat sa-i plateasca drepturile salariale pentru orele lucrate suplimentar, am facut plangere la ITM. Firma a fost amendata cu o suma foarte mare si i s-a impus recalcularea drepturilor salariale. Chiar si in aceste conditii, fiica mea nu a primit niciun ban. Exista si o alta metoda de a-i forta sa plateasca, in afara de actionarea in judecata? Eventual plangere penala?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:34, 13 Ianuarie 2016
Buna seara,
Da, formulati inca o plangere la ITM si vor mai primi o amenda
si tot asa pana platesc si amenzi si salariul
Buna seara,
ITM nu recupereaza drepturi salariale. Actionati firma in instanta, la Tribunal. Termenul de prescriptie este de 3 ani, iar sarcina probei revine angajatorului (adica el trebuie sa faca dovada platii salariilor).
ITM-ul nu sanctioneaza neplata salariului. In schimb, daca i se va trasa ca masura angajatorului prezentarea dovezii de plata a salariului si acesta nu o prezinta, atunci ITM-ul poate sanctiona contraventional neindeplinirea masurii respective.

Codul Muncii nu prevede o astfel de sanctiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare drepturi salariale catalina76 catalina76 Buna ziua, De aproape o luna de zile, mi-a incetat contractul de munca (restrangere de activitate..preaviz..toate cele). Fostul patron refuza sa-mi ... (vezi toată discuția)
Neplata salariului- cum pot sa dau in judecata patronul? victoria0304 victoria0304 Buna ziua, Am o intrebare legata de neplata salariului. Sunt studenta si pe timpul vacantei de vara am decis sa ma angajez. M-am angajat din data de ... (vezi toată discuția)
Restanta bani la fostul loc de munca andreeamacarie andreeamacarie am lucrat ca ospatar intr-un restaurant timp de 3 luni, am facut medicina muncii si analizele corespunzatoare insa contrsctul de munca nu l-am primit la ... (vezi toată discuția)