Buna ziua,
Norma RCA - prevede urmatoarele obligatii, pentru asiguratul RCA:
"Asiguratul este obligat să înştiinţeze, în cel mai scurt timp, asigurătorul RCA cu privire la producerea evenimentului şi să precizeze împrejurările cu privire la acest eveniment, iar pe parcursul investigaţiilor referitoare la acest eveniment să procedeze în conformitate cu instrucţiunile primite de la asigurător."
De asemeni, nu este o conditie/ obligatie legala ca vinovatul sa de-a o declaratie privind evenimentul, sau sa i se faca si acestuia o constatare. Toate aceste cerinte sunt "inventate" de asiguratori, pentru a elimina chipurile orice suspiciuni/ eventuale fraude. Ce am facem atunci cand ne loveste un cetatean strain care tranziteaza tara?
Legea prevede ca "Stabilirea despăgubirilor se poate face în cazurile în care, din documentele existente în dosarul de daună - constatare amiabilă de accident, acte eliberate de persoanele care au competenţe să constate accidentele de vehicule, înştiinţare, procesul-verbal de constatare a pagubelor întocmit de asigurător sau alte mijloace de probă - rezultă răspunderea civilă a proprietarului sau a conducătorului vehiculului asigurat în producerea pagubei, iar persoana păgubită face dovada prejudiciului suferit.".
Ca urmare, daca din constatul amiabil, rezulta clar cauzele, imprejurarile, dinamica accidentului, din care asiguratorul RCA sa stabileasca vinovatia producerii evenimentului, atunci trebuie sa va achite despagubirea.
Dar, unii dintre ei se prevaleaza de o alta prevedere din norma RCA, care pe permite efectuarea de investigatii suplimentare in termen de 90 zile:
"În termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de către partea prejudiciată ori de către asigurat, asigurătorul RCA este obligat:
a) fie să răspundă cererii părţii solicitante, formulând în scris o ofertă de despăgubire justificată, transmisă cu confirmare de primire, în cazul în care se dovedeşte răspunderea asiguratului în producerea riscurilor acoperite prin asigurarea obligatorie RCA, iar prejudiciul a fost cuantificat;
b) fie să notifice părţii prejudiciate în scris, cu confirmare de primire, motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau parţial, pretenţiile de despăgubire.
(2) Dacă în termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de către partea prejudiciată ori de către asigurat, asigurătorul RCA nu a notificat părţii prejudiciate respingerea pretenţiilor de despăgubire, precum şi motivele respingerii, asigurătorul RCA este obligat la plata despăgubirii.
(3) Asigurătorul RCA poate desfăşura investigaţii privind producerea accidentului, în termenul prevăzut la alin. (1), în condiţiile în care acesta nu face obiectul unor cercetări efectuate de către autorităţile publice competente, aflate în curs de desfăşurare."
Din aceasta cauza, recomandam, tot mai mult incheierea de asigurari CASCO, In actualele conditii, asigurarea RCA a vinovatului, nu ne poate asigura/ garanta confortul pretins de noi.
Desigur, va puteti repara autovehiculul, in baza constarii efectuate si apoi sa solicitati si sa primiti despagubirea.
Puteti sa-i transmiteti vinovatului o notificare prin care sa-i amintiti de obligatia din Norma RCA 23/ 2014, precizata mai sus, astfel incat daca nu se duce la asigurator, va suporta daunele pe care le-a produs.