avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autoritate exclusiva
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autoritate exclusiva

Buna seara! Am urmatoarea problema: o fetita de 3 ani rezultata dintr-un concubinaj, din 2013 prin acord de mediere instanta a luat act ca fetita sa locuiasca la domiciliul meu, posibilitatea tatalui de a lua minora la domiciliul lui de sambata 10:00 pana duminica la 18:00 in fiecare al 2-lea sf d sapt din luna,avand in vedere K tatal nu are nici o sursa de venit pensia d intretinere se va stabili de comun acord.
In conditiile in kre situatia mea familiara s-a schimbat, m-am casatorit in 2015 cu un cetatean de origine italiana, avand si el la randul lui un copil dintr-o alta relatie, necesita prezenta noastra si in Romania si in Italia. Tatal copilului meu este plecat la lucru in Anglia, din 2013 si pana in prezent m-a ajutat de vreo5-6 ori cu cresterea acestui copil, din Feb 2015-Dec 2015 nu si-a vizitat copilul si nici nu s-a interesat de el....pe data de 20 Dec 2015 a venit in tara, mi-a cerut sa vada fetita, eu am fost de acord, ea nu si-l aminteste K fiind tatal ei pt K a trecut o perioada de timp f lunga in kre el nu a fost prezent, si nici macar in trecut Knd a stat in tara perioade de 2-3 luni nu a vizitat-o delok. Ea il stie K tata pe actualul meu sot kre a fost prezent in cresterea si educarea acestui copil. I-am cerut sa-si dea acordul sa pot iesi cu fetita din tara in vacante dar rasp lui a fost cu vehementa NU. Urmare a acestui rasp i-am facut actiune la Judecatorie pt pensie de intretinere, autoritate exclusiva si schimbarea domiciliului minorei la domiciliul meu (eu avand rezidenta in Rom si in Italia) farà insa a specifica la kre din ele. Ulterior ne-am intalnit si la cab avocatei mele sa-i explice mai pe "babeste " c'è inseamna tot ce este scris in actiune si a fost foarte recalcitrant si in fata dansei spunand k instanta nu va accepta niciodata asa cv pt K eu nu lucrez (eu insa lucrez) si K un certif de casatorie nu ma salveaza(ajuta).Ce sanse am de castig???!!!:((:(( Va rog o parere :(:(
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 15:52, 16 Ianuarie 2016
Solicitarea exercitarii exclusive a custodiei (custodie exclusiva sau totala)

Celalalt parinte poate sa solicite instantei exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti cu conditia ca motivele sale pentru o asemenea solicitare sa fie intemeiate, iar probele sa-l convinga pe judecator ca nu este in interesul copilului ca si celalalt parinte sa exercite autoritate parinteasca, sau mai direct spus actiunile si deciziile acelui parinte il pun pe copil in primejdie, il ranesc, etc. Legea de protectie a copilului 272/2004 modificata prin legea 257/2013 enumera cateva situatii generale care il indreptatesc pe judecator sa acorde o autoritate parinteasca exclusiva:

“Se considera motive intemeiate pentru ca instanţa sa decida ca autoritatea parinteasca sa se exercite de catre un singur parinte alcoolismul, boala psihica, dependenta de droguri a celuilalt parinte, violenta fata de copil sau fata de celalalt parinte, condamnarile pentru infractiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infractiuni cu privire la viata sexuala, infractiuni de violenta, precum si orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de catre acel parinte a autoritatii parintesti.”

Nu sunt motive intemeiate faptul ca celalalt parinte:

traieste in strainatate,
are alta familie,
are alta orientare sexuala sau religioasa,
are un handicap fizic
nu doreste sa colaboreze cu celalalt parinte
alte motive in functie de fiecare situatie
Jurisprudența în ce privește stabilirea autorității părintești exercitată în mod exclusiv de către un singur părinte este diversă. depinde de foarte multe aspecte și de probatoriul administrat. Nu trebuie să excludem situațiile exemplificate mai sus.
Nu sunt motive întemeiate pentru autoritatea părintească unică faptul că celălalt părinte locuieşte în străinătate, nici faptul că nu colaborează, nici faptul că nu comunică cu celălalt părinte , nici faptul că creează conflicte, însă toate acestea laolaltă au efect devastator asupra dezvoltării psihoemoţionale a minorului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Ianuarie 2016
Martonze, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie exclusiva amandina20 amandina20 buna ziua.as avea o intrebare,am un copil de 3luni si m-am despartit de tatal lui,nu am fost casatoriti,copilul este pe numele lui si as vrea sa il dau in ... (vezi toată discuția)
Incredintare copil dumi_iuliana dumi_iuliana Buna ziua,am 33 de ani sunt casatorita de 14 ani si am o fetita de 8 ani.Sotul meu este intr-o inchisoare din strainatate de un an si nu i s-a pronuntat ... (vezi toată discuția)
Custodia totala nefiind casatorita Alexa08 Alexa08 Buna seara...as avea si eu o intrebare.nu sunt casatorita si nici nu am fost dar am un copil de 3 luni iar tatal copilului este plecat din tara la recunoscut ... (vezi toată discuția)