avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1126 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... lnformatie obtinere fisa medicala pentru despagubire ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

lnformatie obtinere fisa medicala pentru despagubire dupa deces

Sotul meu a decedat pe 22 decembrie 2015. La acea data avea 2 imprumuturi de nevoi personale la banca Raiffasen cu asigurare 100% in caz de deces. am facut dosarele pentru despagubire la societatea de asigurari Metropolitan Life si dansii mai cer acum istoricul fisei medicale din anul 2009 pana in prezent. Medicul de familie spune ca nu ar fi o problema fiindca sotul nu a fost inregistrat cu nici o boala pana anul trecut dar ca exista o lege prin care ii se interzice sa dea aceste informatii atata timp cat defunctul nu a lasat consemnat ca fisa lui medicala sa fie facuta publica. Puteti sa-mi spuneti despre ce lege este vorba si un sfat cum ar fi mai bine sa procedez tind cont de faptul ca la data la care s-au facut cele doua imprumuturi nu s-a cerut nimic nici de banca nici de societatea de asigurari despre starea de sanatate a sotului. Mentionez ca nu apar in acte ca, coplatitor. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: tinely1 , utilizator 20:29, 14 Ianuarie 2016
cred ca va poate da medicul adeverinta in care sa scrie ca nu era inregistrat cu vreo boala.
Ultima modificare: Joi, 14 Ianuarie 2016
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Este o problema mai veche privind punerea la dispozitia tertilor a dosarului medical.

Art. 21 şi Art. 22 din Legea nr. 46/2003 interzice autorităţilor de sănătate publică să pună la dispoziţia oricăror persoane, fără a face distincţie între relaţiile de rudenie dintre pacient şi persoanele interesate, datele confidenţiale cuprinse în dosarul medical.

Desigur in cererea de asigurare au fost probabil niste "bife" completate sau nu de asigurat, prin care declara/sau nu, ca la aceea data sufera/ sau nu de anumite boli.

In cazul evenimentului asigurat, probabil tot in baza conditiilor de asigurare, asiguratorul are dreptul sa solicite fisa medicala de la medicul de familie. Dar daca legea ii interzice medicului sa o puna la dispozitie, nu ar trebui sa fie un subiect de excludere din asigurare (trebuiesc verificate conditiile).

Ca atare, daca privim lucrurile astfel, asiguratorul trebuie sa achite despagubirea, asiguratul indeplinind toate obligatiile, iar mostenitorii/ beneficiarii sunt indreptatiti sa primeasca despagubirea. Nu i se poate imputa mostenitorului lipsa fisei medicale a asiguratului, atata timp cat prin formularul de asigurare, asiguratorul nu a solicitat consimtamantul in scris al asiguratului, ca asiguratorului ar avea acces la informatiile de natura personala din fisa medicala.

Prin aceasta logica, pana la proba contrarie, daca decesul a survenit dintr-un risc asigurat, atunci asiguratorul trebuie sa plateasca despagubire, iar daca are dubii are posibilitatea sa solicite prin Instanta punerea la dispozitie a dosarului medical.

Altfel, este un cerc vicios, in care asiguratorul pare la prima vedere de buna credinta, dar arunca vina pe un viciu procedural, pe care dvs. nu sunteti in masura al solutiona.

Desigur, asa cum s-a aratat si mai sus in raspunsul anterior, asiguratorul poate sa solicite un raspuns (adeverinta), de la medicul de familie, daca suferea de o anumita afectiune, Dar inca o data, lipsa raspunsului, nu cred ca este un motiv de respingere a daunei.

Trebuiesc verificate cu atentie conditiile de asigurare, cererea de asigurare initiala si actele dosarului de dauna.

multumesc mult pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aig amana plata asigurarii jitru29 jitru29 Buna ziua.Tatal meu a decedat in vara din cauza unui accident vascular cerebral.El avea un imprumut la banca RBS,fiind asigurat in caz de deces de catre AIG ... (vezi toată discuția)
Asigurare credit bcr druta eva druta eva Buna.Mama a decedat recent, avea un credit la BCR, contractat in mai 2006, cu asigurare de viata aferenta creditului. am depus actele solicitate de asigurator ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. in februarie 2019 mi-a murit sotul. acesta avea pe ... Irina. Popescu Irina. Popescu Credit asigurat-refuz de plata. Buna ziua. In februarie 2019 mi-a murit sotul. Acesta avea pe numele lui un credit de nevoi personale si un descoperit de ... (vezi toată discuția)