avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1051 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Recuperare creante
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Recuperare creante

Vreau sa va expun o situatie si va rog sa imi dati o explicatie juridica .Multumesc!
Avem o garsoniera care este sub ipoteca.Am luat un credit de nevoi personale cu ipoteca-Credit in valoare de 10220 euro luat pe 25 ani. ( 2007).In momentul de fata mai avem 8440 euro .Este creditul pe numele sotului meu.Are o problema cu o firma de recuperare credite ( KRUK) care l-a dat in judecata pentru un credit luat tot in anul 2007 la care nu a platit nimic.Creditul a fost in valoare de 2500 euro.( fara ipoteca)
Creditul lipotecar suntem cu plata la zi.
Firma KRUK -l-a dat in judecata in anul 2012 pentru recuperarea prejudiciului care in momentul de fata ( credit cu chelt de judecata a ajuns undeva la 4500 euro)
S-a facut expertiza pentru garsoniera si i-a dat dat o valoare de 13 870 euro.
Problema este urmatoarea;
Garsoniera este pe numele meu si al sotului ( creditele ambele pe numele sotului-eu codebitor la cel cu ipoteca)
Deocamdata se judeca dar imi puteti spune ne poate lua casa? Cu partea mea cum ramane? va multumesc daca imi raspundeti.
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 15:30, 14 Ianuarie 2016
Este posibil sa va ia casa, va sugerez sa cereti in procesul de executare si introducerea in cauza a bancii creditoare ipotecara.Daca creditul de nevoi personale este luat si semnat doar de sotul.dvs.ar trebui ca firma recuperatoare sa ceara iesirea din indiviziune si partajul, urmand sa execute doar cota parte a sotului dvs.Conform art.351 NCC"Sotii raspund cu bunurile comune pentru:
a)obligatiile nascute in legatura cu conservarea,administrarea sau dobandirea bunurilor comune;
b)obligatiile pe care le-au contractat impreuna;
c)obligatiile asumate de oricare dintre soti pentru acoperirea cheltuielilor obisnuite ale casatoriei;
d) repararea prejudiciului cauzat prin insusirea , de catre unul dintre soti ,a bunurlior apartinand unui tert, in masura in care ,prin aceasta , au sprit bunurile comune ale sotilor."
In mod conctret, in opnia mea ,ptr.a fi aplicabile preved.art.351 c)NCC, KRUK si executorul judecatoresc vor trebui sa demonstreze ca, imprumutul ptr. nevoi presonale luat de sotul dvs.a fost folosit ptr.acoperirea cheltuielilor obisnuite ale casatoreiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj credit nevoi personale contractat de unul dintre soti alexa_anca alexa_anca Daca unul dintre soti face credit de nevoi personale fara acordul/stirea celuilalt sot, ce obligatii ii revin celui din urma in cazul unui divort? Banca te ... (vezi toată discuția)
Sotia este sau nu codebitor intr-un contract de credit pe care nu l-a semnat? catalinion84 catalinion84 Va rog sa imi spuneti si mie daca intr-un contract de credit de nevoi personale facut de sot, daca sotia nu are venituri si nu a semnat la codebitor, poate fii ... (vezi toată discuția)
Legea darii in plata mirefarm mirefarm Buna ziua. In anul 2008 am solicitat de la banca un credit de nevoi personale in valoare de 40.850 euro cu contract de garantie imobiliara ( teren intravilan ... (vezi toată discuția)