Bineinteles....Nu numai ca puteti dar chemati si politia si dati-l afara!=D>
Sigur , patrunderea , fara drept , intr-un imobil angajeaza raspunderea penala avand ca obiect savarsirea infractiunii de violare de domiciliu.Iar refuzul de a-l parasi intruneste elementul constitutiv al aceleiasi infractiuni (daca sunt comise ambele actiuni tot unitate de infractiune e , nu un concurs real ).
Ulterior , daca relatiile de vecinatate sunt mai bune , ca in acest mod se presupune ca e exercitat dreptul de proprietate , (intr-un mod pasnic si linistit , asigurand o buna vecinatate) plangerea poate fi retrasa , inlaturand raspunderea penala a vecinului .
Si am mai discuta si de legitima aparare , cauza care inlatura caracterul penal al faptei , insa nu e de dorit sa existe vreo altercatie.
Daca nu va avea acordul dumneavoastra, in vederea efectuarii reparatiei , va putea sa uzeze de ordonanta presedintiala , justificand , in mod obligatoriu , urgenta efectuarii de reparatii.
Si , daca revine , cu vreo pretentie , puteti foarte bine sa-l invitati sa iasa afara , dupa cum a mentionat colegul Mihai Grigore :)
Succes.
Sfatul meu este sa il pofteasca afara cu politia , fiindca este clar ca respectivul ,daca isi renoveaza casa ,si-a pus niste schele , a adus niste muncitori , si nu are rost ca acest conflict sa degenereze intr-o bataie luata de proprietarul terenului!B-)
Si eu zic ca nu e vorba de o reparatie minora , asa ca , in ideea unei precautii , trebuie sa sesizeze Politia! ;).
Eu v-as sfatui, totusi, ca inainte de orice escaladare a conflictului (si chematul politiei/plangerea penala tot escaladare o consider) sa va asigurati ca ati facut tot ce va statea in putinta pentru a rezolva problema in mod amiabil !
In primul rand, desi vecinul nu are dreptul sa va intre fara permisiune pe proprietate, el are totusi dreptul sa-si repare casa, si dupa cum a precizat si d-na Stoica Ioana, va poate obliga prin instanta sa ii permiteti accesul.
In al doilea rand, pastrarea unor relatii de minima civilitate intre vecini este esentiala. Orice scandal/reclamatie/proces lasati acum sa se desfasoare va aduce dupa sine, in cel mai bun caz, relatii tensionate, iar in cel mai rau caz alte scandaluri/reclamatii/procese.
Nu uitati ca un vecin pus pe raca va avea si el, pe parcursul timpului, ocazia sa v-o "serveasca' inapoi, fie cu o reclamatie pentru lucrari efectuate fara autorizatie de construire, fie cu chematul politiei noaptea daca dumneavoastra sau o ruda ascultati muzica sau faceti un gratar in curte etc. etc.