Buna ziua.
Prezint urmatoarea speta: Am intrat in legatura cu un furnizor de electronice din Spania care cauta piata de desfacere in Romania. As dori sa gasesc o modalitate de a intermedia tranzactiile dintre aceasta si clientii pe care i-i gasesc eu in schimbul unui comision.
As dori sa aflu urmatoarele informatii:
-care ar fi cea mai potrivita forma juridica in acest caz?
-ce fel de contracte trebuie sa inchei cu furnizorul si clientul, in calitate de intermediar?
-cum se factureaza produsele, de catre cine?
-cum se percepe TVA (20%), cine o inscrie pe factura?
1. SRL
2. In principal contracte de vanzare-cumparare, dar depinde de intelegerea cu furnizorul se poate incheia si un contrat de distributie.
3. Furnizorul factureaza catre dvs., iar dvs. facturati catre clientul final.
4. Aici discutia se complica. In cazul in care SRL dvs. obtine codul de TVA, luati marfa fara TVA din Spania si ii aplicati TVA pe factura emisa in Romania. Daca nu obtineti codul, luati marfa cu TVA si ii mai aplicati inca odata TVA in Romania.
A) in cazul contractelor de vanzare-cumparare (eu achizitionez de la furnizorul X din afara, si vand catre clientul Y din tara):
1. la intrarea in tara se vor percepe taxe vamale sau alta natura de taxe pe marfurile achizitionate de catre mine in vederea revanzarii?
2. ii voi comunica furnizorului X codul meu de TVA pentru a-l inscrie in factura si a putea beneficia de scutire la plata in Spania.
2. sa inteleg ca in contractul de vanzare-cumparare vom trece valoarea fara cota TVA, spre exemplu 1000 lei. Asadar factura primita de la furnizorul extern X va fi, de asemenea, pentru suma de 1000 lei.
3. mai departe, eu voi inscrie in jurnalul de cumparari valoarea TVA de 200 lei.
4. Voi factura la randul meu catre clientul Y din Romania produse in valoare de 1100 lei+ TVA(220 lei) = 1320 lei. (rezulta ca mai am de virat in plus catre bugetul statului TVA in suma de 2o lei). (100 lei este adaosul meu comercial)
B) in cazul contractelor de distributie:
1. inchei un contract de distributie cu furnizorul X in care convenim si procentul comisionului
2. ce fel de contract ar trebui sa inchei cu clientul Y pe care eu l-am gasit (sau nu este nevoie?)
3. furnizorul X incheie un contract de vanzare-cumparare cu clientul Y prin mine, sau cum se poate face incheia la distanta? furnizorul X factureaza direct catre clientul Y, urmand ca eu sa primesc acel comision convenit (la valoarea fara TVA a contractului, banuiesc).
Comision in export
mandrut
Apelez la ajutorul dvs. Doresc sa inchei cu o firma din Romania un contract de vanzare-cumparare pentru anumite produse ce urmeaza a fi exportate de catre ... (vezi toată discuția)