avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua
.Am si eu 2 probleme.
1)Prin '78 a murit tatal meu care avea un teren pe care a ridicat o constructie iar prima sotie a tatalui meu impreuna cu sora mea vitrega l-au "donat".Actul este scris de mana de exsotia tatalui meu si la martor este trecuta sora mea vitrega.La data la care s-a facut donatia eu eram minor(4 ani).Pe langa aceasta hartie am primit si actul de proprietate al celor care au primit terenul inapoi de la stat conf. legii 18/1991.Terenul se afla acuma in posesia celui care a primit terenul prin donatie de la exsotia tatalui meu(probabil ia despagubit pe proprietari).Mentionez ca exsotia tatalui meu este decedata.
2)Casa parinteasca a tatalui meu in care traieste sotia unchiului meu (decedat) impreuna cu verii mei.As dori sa stiu cum pot intra in posesia partii cuvenite dupa tatal meu.Am incercat pe cale amiabila dar nu am reusit nimic.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 13:42, 29 Iulie 2009
1--actele de donatie se incheie numai in forma autentica , deci acel act este nul de drept!
2--mergeti la un notar public cu certificatul de deces al tatalui dvs , cu certificatul dvs de nastere si eventual de casatorie si solicitati dezbaterea succesiunii!
=D>
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iulie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
1. Actul de donatie facut de mana fara a fi autentificat de un notar este nul de drept.
Faceti actiune in instanta pentru respectiva casa si terenul aferent.
2. Mergeti la notar sa dezbateti succesiunea dupa tatal d-voastra., iar iesirea din indiviziune o veti face prin instanta de judecata.

Opinia mea este sa consultati mai intai un avocat care sa va indrume mai ales pentru solutionarea primei probleme.
in primul rand va puteti adresa instantei cu o cerere in care solicitati constatarea nulitatii absolute a actului de donatie .
nulitatea absoluta este imprescriptibila , putand fi invocata oricand de partea interesata .

mergeti la un notariat in a carui raza de competenta a avut ultimul domiciliu defunctul si dezbateti succesiunea dupa dansul .
avand in vedere ca tatal dvs a decedat in 1978 s-ar putea sa intalniti unele probleme .
ati acceptat succesiunea in termenul legal de 6 luni de la deces ?
daca totusi nu va intelegeti in privinta masei succesorale pe cale amiabila , aveti la indemana actiunea in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune initiata doar de unul dintre copii alex8505 alex8505 Buna ziua, Va supun atentiei urmatoarea problema cu care ma confrunt: Suntem doi frati, in aceasta primavara tatal nostru a decedat din motive de sanatate ... (vezi toată discuția)
Donatie teren sorana_g sorana_g in anul 1993 mama a primit de la tata ( nu erau casatoriti insa au trei copii impreuna , noi copiii nu suntem pe numele tatalui ) un teren cu titlu de donatie ... (vezi toată discuția)
Moștenire, succesiune, renunțare succesiune! . Alina Palade Alina Palade Bună ziua, situația sta în felul următor :tatăl meu este decedat, noi suntem doua surori și mama în viață dar ea este cu Avc și este în grija mea, ... (vezi toată discuția)