avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune initiata doar de unul dintre copii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune initiata doar de unul dintre copii

Buna ziua,
Va supun atentiei urmatoarea problema cu care ma confrunt:
Suntem doi frati, in aceasta primavara tatal nostru a decedat din motive de sanatate (mama este inca in viata).
Toate proprietatile parintilor sunt trecute pe numele tatalui (casa, pamanturi etc,).
Eu, unul dintre cei doi fii, am depus un proiect de finantare nerambursabila in urma caruiat urmeaza sa se realizeze o investitie. Una din conditiile de semnare a contactului de finantare este sa prezint actul de proprietatea asupra terenului pe care urmeaza sa se realizeze investitia, motiv pentru care cat a fost in viata stabilisem cu tatl ca o parcele din cele detinute de el sa fie trecuta pe numele meu.
Problema de care ma lovesc acum este urmatoarea: fratele nu doreste realizarea succesiunii in urma decesului tatalui (mentionez ca toate terenurile erau doar pe numele lui).
Care sunt posibilitatile de a realiza aceasta succesiune in conditiile date. Am inceles ca mama, atat timp cat nu era trecuta pe actul de proprietate, nu poate instraina in nici un fel parte din proprietati.
Am primit o informatie cum ca, exista posibilitate ca unul dintre copii (in cazul de fata subsemnatul) sa initiaze procedura de succesiune, iar daca fratele nu doreste sa semenze, nu ar primii nimic in urma impartirii. Este adevarat?
Sau ce alte cai (rapide 1-2 luni maxim) exista.
Va multumesc mult.

Cel mai recent răspuns: alex8505 , utilizator 10:02, 16 Iulie 2013
Din pacate "cai rapide 1-2 luni maxim" exista numai daca fratele este de acord cu dezbaterea succesiunii.

In caz contrar, va trebui sa dezbateti succesiunea pe calea unei actiuni in instanta... iar aceasta este de durata si implica costuri suplimentare.

Singura posibilitate (pentru rezolvarea mai rapid a problemei) este sa il convingeti pe frate sa vina la notar sa dezbateti succesiunea pe cale amiabila.
Nu este adevarat. Daca nu se poate realiza succesiunea pe cale amiabila trebuie mers in instanta. Faptul ca mama dvs nu este trecuta pe actele de proprietate si sunt bunuri achizitionate in timpul casatoriei, este si dansa coproprietara, are o cota de 1/2 din bunuri . Exceptie fiind bunurile care au fost mostenite de tatal dvs sau pe care le a primit prin donatie exclusiv dansul.
Dati declaratie de acceptare a succesiunii in termen de un an de zile de la deces si incercati sa rezolvati amiabil, daca nu veti lua o incheiere prealabila si obligatorie pt instanta de la notar si va veti adresa instantei.
Mutumesc pentru raspunsul promt.
Cam toate parcele de teren sunt mostenire din partea mamei (bunici etc), insa cu ani in urma fusesera trecute toate pe numele tatalui.
Singurul foaie de care dispun, este o promisiune de vanzare-cumparare, insa nu este facuta la notar si nu cred ca are vre-o valoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiunea in cazul unui mostenitor ani_b ani_b Suntem 3 frati ....2 din prima casatorie a mamei mele si EU din a 2-a .In urma divortului de primul sot mama nu a ramas cu nici un bun ... (vezi toată discuția)
Mostenire pamant bunicul slivneanu2001 slivneanu2001 Buna ziua , va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat daca se poate . Bunicul meu a decedat in 1986.In urma lui s-a facut succesiunea si s-a impartit la 3 ... (vezi toată discuția)
Un sfat alexutzu1234 alexutzu1234 Buna seara am o masina care este trecuta pe numele a lu tata meu care el a murit si trebuie sa imi fac asigurarea pe masina ce trebuie sa fac sa o trec pe ... (vezi toată discuția)