avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiunea in cazul unui mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiunea in cazul unui mostenitor

Suntem 3 frati ....2 din prima casatorie a mamei mele si EU din a 2-a .In urma divortului de primul sot mama nu a ramas cu nici un bun material.....casatorindu-se cu tatal meu au facut ^averea^........tatal meu a decedat in urma cu 2 ani iar mama nu a facut succesiunea.....Am inteles ca doreste sa-i lase fratelui meu mai mare tot iar eu si sora mea sa nu primim nimic.....in conditiile in care ^ averea ^ s-a facut in timpul casatoriei eu fiind singurul copil pe care mama il avea cu tatal meu ( mostenitorul ) Ce se poate face pt. a o impidica pe mama sa faca diferente intre noi ? Care este LEGAL dreptul fiecarui copil?.....................multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Bogdan , Avocat 23:26, 23 Februarie 2011
Mostenitori sunteti dvs. in calitate de descendent al defunctului si sotia supravietuitoare, mama dvs. Fratii dvs. nu au drept de mostenire in privinta bunurilor ramse in urma defunctului dvs. tata , ci doar in privinta bunurilor mamei(atunci cand va fi cazul).
Ceea ce aveti de facut este sa demarati dezbaterea succesorala, chemand-o pe mama dvs. la notar, iar daca aceasta refuza, aveti calea instantei.Bunurile ce compun masa succesorala sunt doar jumatate dintre bunurile pe care le-au realizat impreuna parintii dvs.,acestea se vor imparti intre dvs. si mama, cealalta jumatate apartinand mamei
Ultima modificare: Miercuri, 23 Februarie 2011
ContSters181996, utilizator
mergeti la notar si deschideti succesiunea. dvs ca unic copil (sper ca nu mai exista alti copii ai tatalui dvs din alte casatorii) aveti dreptul la jumatate din mostenire iar mama probabil restul daca nu mai exista alte situatii aparte. oricum dvs minim jumatate, dansa minim 1/4 maxim jumatate. ceilalti frati daca nu au fost adoptati de tatal dvs in timpul casat cu mama atunci nu il mostenesc si nu au dreptul la nimic.
Tatal meu nu mai are alti copii ( numai pe mine ) deci ar trebui sa primesc jumatate....ok......dar in cazul in care mama mea nu ar face succesiunea si ar ramane in sarcina copiilor sa faca acest lucru ( dupa decesul ei ) ce se poate intampla sau mai bine spus cum se imparte totul?
Mentionez ca ceilalti 2 copii ( fratii dupa mama ) nu sunt trecuti pe numele tatalui meu oricum diferenta de varsta dovedeste asta 17 respectiv 14 ani .............
Multumesc pentru rabdare
Dezbateţi succesiune de pe tată.Dvs. în calitate de unic fiu veţi primi 3/4 din masa succesorală iar mama 1/4. Masa succesorală este 1/2 din avere. Cealaltă jumătate aparţine mamei şi poate dispune cum doreşte de aceasta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire...ajutorr elisabeta11 elisabeta11 buna ziua!! In urma decesului tatalui vreau sa deschid taxa de succesiune, mama traieste,si suntem 5 frati.... intrebarea mea este: cat la suta din ... (vezi toată discuția)
Mostenire alisia alisia buna ma numesc andrea si av vrea sa ma lamuriti cu ceva lucruri daca se poate.soacra mea ar dori o lamurire .uitati care este problema.mama ei ar vrea sa ... (vezi toată discuția)
Succesiune cote parti leobmi leobmi va rog sa ma lamuriti si pe mine pe romaneste , daca tatal meu vitreg a murit la succesiune vine mama mea ca sot supravietuitor si copii lui din prima ... (vezi toată discuția)