avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj succesoral la notariat.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj succesoral la notariat.

Dup ace s-a obtinut certificatul de mostenitor, urmeaza sa se faca partajul succesoral la notariat. Cei trei mostenitori (frati) au cota parte indiviza egala din masa succesorala.
Mostenitorii s-au inteles asupra modului de impartire a masei succesorale. Unul din cei trei mostenitori nu ia nimic - renunta la cota sa parte indiviza, toata mostenirea urmand a se imparti intre ceilalti doi frati.
Cum trebuie sa se procedeze in acest caz fara a se pretinde declaratie de renuntare la mostenire din partea celui care nu primeste nimic?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters379164 , utilizator 19:41, 19 Ianuarie 2016
EL are cf certificatului de mostenitor o cota, pot face partajul si declara ca a primit sulta sau doneaza cota sa celorlalti.
A acceptat deja mostenirea, nu se poate da declaratie de renuntare. Depinde de timpi, termen...
De ce a acceptat mostenirea daca nu doreste nimic? dupa mine, neacceptarea eracea mai buna solutie.
Simularea platii unei sulte se poate desfiinta, donatia depinde de multe aspecte ulterioare ei etc. Fiecare act pe care il veti incheia in sensul asta are un risc.
Multumesc pentru raspunsuri. Revin cu precizari.
Decizia de a renunta la cota parte indiviza a unuia din mostenitori a survenit dupa 25 de ani de la obtinerea certficatului de mostenitor. Deci nu se poate pune problema de ce a acceptat mostenirea. A fost decizia de atunci a mostenitorului.
Cert este ca in momentul de fata nu accepta sa dea declaratie de renuntare la mostenire, intrucat aceasta ar inseamna ca devine complet strain de succesiune si pierde orice drept legat de aceasta E ca si cum nu ar fi fost niciodata mostenitor.
O asemenea situatie nu o accepta.
Daca la partajul succesoral la notar se da acceptul pentru optiunea succesorala a fiecaruia din ceilalti mostenitori nu se rezolva problema?
Va multumesc.
nu accepta sa dea declaratie de renuntare la mostenire, intrucat aceasta ar inseamna ca devine complet strain de succesiune si pierde orice drept legat de aceasta E ca si cum nu ar fi fost niciodata mostenitor.


nici nu poate da declaratie de renuntare, a acceptat-o deja, are deja certificat de mostenitor.
se face partajul si cel care nu doreste nimic in urma partajului fie isi cedeaza cota din bunuri contra unei sulte sau fara sulta, ceea ce ar insemna donatie.
Dupa eliberarea certificatului de mostenitor nu ai cum sa mai renunti la mostenire. Poti renunta la cota parte din bunurile mostenite prin partaj asa cum v am spus.

Alte discuții în legătură

Mostenire carmo71 carmo71 ce drept am la mostenire,avand in vedere ca bunica mea a murit si a avut doi copii,din care mama mea care este moarta si cealalta fata este in viata.iar din ... (vezi toată discuția)
Cedare la succesiune predaioan predaioan Dupa moartea mamei mele, suntem trei frati si tatal nostru care mostenim o casa care era pe numele mamei.Tata si unul din frati vor sa-mi cedeze mie partea ... (vezi toată discuția)
Masa succesorala-partaj Pavel simona felicia Pavel simona felicia Buna ziua. In urma decesului tatalui sunt 7 mostenitori. S-a facut masa succesorala ( casa de locuit si terenul aferent+7parcele de teren),si acum urmeaza ... (vezi toată discuția)