avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Procura- reprezentare in instanta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Procura- reprezentare in instanta

O persoana fizica face parte dintre mostenitorii unui titlu de proprietate(pamant). Aceasta persoana face o procura speciala la notariat prin care il imputerniceste pe un verisor( care este licentiat in drept) care face si el parte la randu-i dintre mostenitorii din titlu de proprietate .In aceasta procura se mentioneaza ca acest verisor sa-l reprezinte la notariat sau in instanta pentru a face succesiunea, partajul si ce mai trebuie pentru a vinde acest pamant (dupa cum va fi nevoie). Procura este valabila atat la notariat cat si in instanta? Verisorul (licentiat) poate sa mearga in instanta cu aceasta procura pentru a reprezenta persoana fizica? Daca este DA, in ce lege este scris, daca este NU, ce se poate face ca aceasta procura sa fie valabila?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:21, 18 Ianuarie 2016
Buna ziua,
In fata notarului DA, in fata instantei NU. Pentru instanta trebuie procura in care sa fie specificat nr. de dosar.
nu am dat in judecata si nu am nr. dosar, dar daca incepe judecata se poate ca varul (licentiat)sa reprezinte cu aceasta procura? Si-mi permit sa va mai pun o intrebare: Inainte de a da in judecata se poate ca persoana fizica sa faca o procura pe numele unui avocat care sa faca toate demersurile?
Ca principiu se poate, in realitate depinde de frazarea concreta din procura dv. Daca e generala, nu e valabila pentru anumite acte.
In privinta mandatului unui comostenitor pentru altul, consider ca mostenitorii au drepturi contrare unul fata de altul si ca, in cazul aratat de dv., varul ar fi in conflict de interese. Asta s-ar putea traduce in diverse probleme pe parcursul derularii operatiunilor premergatoare vanzarii sau, cine stie, poate chiar si dupa, in functie de, iar, cat de concreta a fost procura.
Multumesc mult pt. raspunsuri,dar.....offff!!!! Sfatuiti-ma ce sa fac, cum sa procedam. Persoana fizica pleaca din tzara si tocmai de aceea vrea sa-i dea procura varului sau unui avocat. Dar daca da procura sotiei inainte de proces, este bine, va fi valabila, sotia poate merge la un avocat cu aceasta procura? Sunt f. multi mostenitori, si care mostenitori nici nu mai stim pe unde sunt si tocmai de aceea ne gandim ca nu putem merge la notar ci trebuie sa mergem in instanta. Pana deschidem procesul persoana fizica pleaca din tzara si daca nu am nr. dosar ce sa facem? Va rog mult, dati-mi o solutie!
Să lase procură soţiei.
Soţia poate angaja un avocat.

Şi aş vrea să ştiu şi eu de unde vine povestea aceasta cu specificarea numărului de dosar în procură!?
O fi din ...absurdistanul juridic, că în codul de procedură nu-i.

Cererea de chemare in judecată trebuie să cuprindă (printre altele) numele şi prenumele, domiciliul sau reşedinţa reprezentanţilor lor (părţilor), dacă este cazul ... (art. 148 alin. 1 cod proc. civ. )
Când cererea este făcută prin mandatar, se va alătura procura în original sau în copie legalizată (art 151 alin. 1)

Or, faţă de momentul formulării/depunerii cererii de chemare în judecată având alăturată procura, numărul de dosar este ... din VIITOR!


Ultima modificare: Duminică, 17 Ianuarie 2016
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Tatăl meu este persoana cu handicap și doresc sa l reprezint ... Vali 35 Vali 35 Tatăl meu este persoana cu handicap și doresc sa l reprezint într-un proces, între varul meu și soția celuilalt var decedat. De ce procura am nevoie? ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral? dorel13 dorel13 Am un titlu de proprietate(teren extravilan) pe numele bunicului,mort inainte de emiterea titlului. Pe acest titlu sunt trecuti ca mostenitori copiii lui, ... (vezi toată discuția)
Procedura reprezentarii in instanta claudia_23 claudia_23 Buna ziua! Am si eu o intrebare la dumneavoastra. Detin un mandat pentru a reprezenta in instanta o ruda. Mandatul a fost realizat la notar. Ceea ce nu stiu e ... (vezi toată discuția)