avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1128 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Procura- reprezentare in instanta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Procura- reprezentare in instanta

O persoana fizica face parte dintre mostenitorii unui titlu de proprietate(pamant). Aceasta persoana face o procura speciala la notariat prin care il imputerniceste pe un verisor( care este licentiat in drept) care face si el parte la randu-i dintre mostenitorii din titlu de proprietate .In aceasta procura se mentioneaza ca acest verisor sa-l reprezinte la notariat sau in instanta pentru a face succesiunea, partajul si ce mai trebuie pentru a vinde acest pamant (dupa cum va fi nevoie). Procura este valabila atat la notariat cat si in instanta? Verisorul (licentiat) poate sa mearga in instanta cu aceasta procura pentru a reprezenta persoana fizica? Daca este DA, in ce lege este scris, daca este NU, ce se poate face ca aceasta procura sa fie valabila?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:21, 18 Ianuarie 2016
Multumesc muuuuult!!!!! Dar, daca sotia nu are bani pentru avocat si merge la proces cu acea procura nu se poate? Aceasta persoana nu are nicio pretentie daca va fi un proces. Nu vrea nimic din mostenire.
Se poate sa mearga sotia cu procura autentica conform art.83(1)NCPC, nu este nevoie sa fie trecut nr.dosar,dar procura sa fie data ptr.reprezentare proces dezbatere succesiune in fata instantei de judecata.Atentie insa,daca mandatul este dat unei alte persoane decat unui avocat,mandatarul nu poate pune concluzii asupra exceptiilor procesuale si asupra fondului decat prin avocat,atat in etapa cercetarii procesului ,cat si in etapa dezbaterilor.
Multumesc pentru raspunsuri! Deci, sa-nteleg ca daca sotia, care are procura speciala spune la proces ca este de acord cu reclamantul, problema este rezolvata?
Nu stiu cine e reclamant si cine e parat in dosarul care inca nu a inceput si care, daca ar incepe, nu stiu despre ce ar fi...
Renuntarea la drepturi pune in dificultate iar.
De ce nu luati dv. actele mostenirii si mergeti la un avocat sa vaza omul cam ce solutii legale ar exista... ca stam aici sa ghicim care e calea ce va sa fie aleasa si nu prea suntem buni la ghicit viitorul.
Sau cand faceti procura aceea, faceti-o la un jurist, nu doar o pagina la notar, ca sa fie cu cap si coada, sa aiba un cuprins ok pentru ambele parti, cu modalitati si termene ale mandatului etc.

romascanu a scris:
Şi aş vrea să ştiu şi eu de unde vine povestea aceasta cu specificarea numărului de dosar în procură!?
O fi din ...absurdistanul juridic, că în codul de procedură nu-i.

Draga colega, sa te uimesti ce face practica judiciara, insa am vazut cazuri in care la primul termen se punea clar problema calitatii de reprezentant a celui ce venea cu procura pentru reclamant. Asta pentru ca procurile sunt facute... din varf de pix, enumerand toate nestiutele acolo, fara inceput si fara sfarsit. Asa incat, in instanta, am vazut judecator care a sustinut ca e nevoie de o procura speciala ca asta nu are numarul de dosar. Am mai vazut si sustinere cum ca procura nu era speciala pentru ca erau enumerate in ea mai multe actiuni decat una singura, asadar asta o facea generala! :P Am vazut coleg avocat cu procura prin consulat care, ca sa linisteasca spiritele, a scos carnetul de imputerniciri si si-a facut imputernicire "speciala", mai speciala decat cea prin consulat din dosar. :D
Si pentru eliminarea discutiilor pe teme stupide, practica... atoateputernica practica judiciara face ca numarul de dosar trecut intr-o procura sa o transforme dintr-una generala in una speciala!
Pam-pam!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tatăl meu este persoana cu handicap și doresc sa l reprezint ... Vali 35 Vali 35 Tatăl meu este persoana cu handicap și doresc sa l reprezint într-un proces, între varul meu și soția celuilalt var decedat. De ce procura am nevoie? ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral? dorel13 dorel13 Am un titlu de proprietate(teren extravilan) pe numele bunicului,mort inainte de emiterea titlului. Pe acest titlu sunt trecuti ca mostenitori copiii lui, ... (vezi toată discuția)
Procedura reprezentarii in instanta claudia_23 claudia_23 Buna ziua! Am si eu o intrebare la dumneavoastra. Detin un mandat pentru a reprezenta in instanta o ruda. Mandatul a fost realizat la notar. Ceea ce nu stiu e ... (vezi toată discuția)