avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contract de colaborare in timpul CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contract de colaborare in timpul CCC

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Sunt mama unui copil de 9 luni, in concediu de crestere a copilului pe o perioada de 2 ani. As vrea sa stiu ce se intampla daca, in aceasta perioada, semnez un contract de colaborare in regim PFA cu o alta firma decat cea la care am CIM suspendat.
Inteleg ca mi se suspenda indemnizatia, dar intrebarea mea este: pot sa realizez venituri impozabile (in urma contractului de colaborare mentionat anterior) si, in acelasi timp, sa imi pastrez dreptul de a ma intoarce la serviciul initial? Sau din momentul in care mi se suspenda indemnizatia sunt obligata sa ma intorc la job-ul initial?
Exista posibilitatea sa imi pierd job-ul daca lucrez in regim PFA cu o alta firma pe parcursul CCC?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:45, 17 Ianuarie 2016
1. Pe durata concediului pentru creşterea copilului, puteti să obţineti venituri supuse impozitului într-un cuantum de cel mult 3000 de lei (6 ISR) într-un an calendaristic fara sa va fie supendata plata indemnizației pentru CCC.

Baza legala:
OUG 111/2010
art.16
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită se află în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) primeşte diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului, altele decât cele rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu;

b) primeşte indemnizaţii în calitate de consilier local sau judeţean, indiferent de nivelul acestora;

c) realizează venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, de maximum 6 ISR într-un an calendaristic.

2. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revena la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

Astfel, la terminarea CCC aveti dreptul de a reveni la locul de munca de unde ati intrat in CCC, exclusa fiind situatia in care acel angajator a fost radiat.

3.
Exista posibilitatea sa imi pierd job-ul daca lucrez in regim PFA cu o alta firma pe parcursul CCC?

Numai daca angajatorul s-a radiat de la ONRC.
O persoana care are calitatea de salariat poate cumula veniturile din salarii cu cele obtinute in calitate de PFA.
Multumesc pentru raspuns!
Referitor la prima parte ("pot sa realizez venituri impozabile si, in acelasi timp, sa imi pastrez dreptul de a ma intoarce la serviciul initial?"), mentionez ca veniturile ar fi mai mari de 3000 de lei intr-un an calendaristic, astfel indemnizatia ar fi suspendata, iar eu voi desfasura o activitate in perioada ramasa de CCC pentru o alta firma.
In aceste conditii, in ce masura imi va fi afectata situatia la firma inintiala?
Multumesc inca o data!
1. Nu ar trebui sa va afecteze cu nimic relatia cu actualul angajator faptul ca veti lucra pentru alt angajator.

2. - Dar va atrag atentia ca in cazul in care renuntati la indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) puteti ramane in CCC la fostul angajator dar perioada respectiva nu va mai fi asigurata la sanatate si nu va mai fi nici vechime in munca si in specialitate.

- Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
O persoană poate solicita doar concediul pentru creşterea copilului, fără a solicita şi indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă?

Solutie:
În baza prevederilor art. 9 alin. (1) din OUG nr. 111/2010, persoana care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) din OUG nr. 111/2010 are dreptul la concediu şi indemnizaţie lunară în funcţie de varianta pentru care optează... Concediul pentru creşterea copilului în funcţie de opţiunea aleasă se solicită de la angajator. După aprobarea concediului de către angajator, persoana poate solicita la primăria de la locul de domiciliu indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă perioadei de concediu pentru care a optat. În cazul în care persoana nu solicită indemnizaţia pentru creşterea copilului, pe perioada concediului nu se pot plăti contribuţiile individuale de asigurări sociale de sănătate, iar această perioadă nu mai poate fi asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata efectiva a ccc de 2 ani crys_ellenna crys_ellenna Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Ma aflu in CCC de 2 ani. Copilul implineste 2 ani la data de 12.05.2015. Cand va trebui sa ma intorc la munca? Va multumesc ... (vezi toată discuția)
Suspendare activitate pfa- concediu de crestere copil adinamaria88 adinamaria88 Buna ziua. Urmeaza sa nasc la sfarsitul lunii martie anul acesta. Eu pe langa Pfa am si contract de munca, unde momentan am intrat in prenatal. Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Conc. crestere si ingrijire copil pana la 2 ani comangheorghe comangheorghe am fost salariata pe perioada nedeterminata cu 2 ore pe zi, pana cand am nascut , respectiv am nascut pe data de 10.07.2015, Angajatorul a completat adev cu ... (vezi toată discuția)