1. Pe durata concediului pentru creşterea copilului, puteti să obţineti venituri supuse impozitului într-un cuantum de cel mult 3000 de lei (6 ISR) într-un an calendaristic fara sa va fie supendata plata indemnizației pentru CCC.
Baza legala:
OUG 111/2010
art.16
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) lit. i),
plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită se află în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) primeşte diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului, altele decât cele rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu;
b) primeşte indemnizaţii în calitate de consilier local sau judeţean, indiferent de nivelul acestora;
c) realizează venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, de maximum 6 ISR într-un an calendaristic.
2. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap,
salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.
Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revena la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva).
Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.
Astfel, la terminarea CCC aveti dreptul de a reveni la locul de munca de unde ati intrat in CCC, exclusa fiind situatia in care acel angajator a fost radiat.
3.
Exista posibilitatea sa imi pierd job-ul daca lucrez in regim PFA cu o alta firma pe parcursul CCC?
Numai daca angajatorul s-a radiat de la ONRC.
O persoana care are calitatea de salariat poate cumula veniturile din salarii cu cele obtinute in calitate de PFA.